Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hrönn: Prvá loď navrhnutá pre autonómne misie na šírom mori

Hrönn: Prvá loď navrhnutá pre autonómne misie na šírom mori
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak ako v automobilovom priemysle, aj v tom lodnom pribúda čoraz viac reálnych konceptov plavidiel pre autonómnu dopravu. Spoločnosť Automated Ships Ltd z Veľkej Británie spojila svoje sily so spoločnosťou Kongsberg Maritime z Nórska a predstavili plány na výstavbu, podľa ich vyjadrenia, prvej autonómnej lode na svete, ktorá je určená pre operácie na šírom mori.

Autonómna loď dostala názov „Hrönn“ a predstavuje ľahké úžitkové plavidlo určené pre geologický prieskum a dodávku nákladu pre zariadenia na otvorenom mori. Loď bude môcť vypúšťať menšie diaľkovo riadené alebo autonómne plavidlá. Svoje uplatnenie by si mohla nájsť pri energetickom priemysle, pri chove rýb, či vo vedeckom a hydrografickom priemysle.

Hrönn bude prvá autonómna loď určená pre operácie na otvorenom mori

Keďže lode Hrönn nebudú musieť mať ľudskú posádku, môžu byť rozmiestnené v blízkosti zariadení na otvorenom mori a čakať na pokyn pre svoju misiu. Lode taktiež môžu pracovať po boku iných lodí s ľudskou posádkou. Spočiatku bude loď Hrönn diaľkovo ovládaná operátorom v režime Man-in-the Loop , ale plánom je prechod na plne autonómnu plavbu v priebehu času. Testy s diaľkovým ovládaním budú tímu vývojárov pomáhať s rozvojom potrebných riadiacich algoritmov pre autonómnu technológiu.

Autonómna loď Hrönn je ľahké úžitkové plavidlo, ktoré by malo byť spustené do prevádzky v roku 2018

Po vyrobení bude loď Hrönn vyslaná na skúšobnú plavbu v oblasti Trondheim, pričom na ňu bude dohliadať organizácia Norwegian Maritime Authority spolu so spoločnosťou Det Norske Veritas, aby mohli loď klasifikovať a udeliť jej plavebný certifikát. Výstavba lode Hrönn sa začne v Nórsku už v januári 2017 a ak všetko pôjde podľa plánu, mala by byť zaradená do prevádzky niekedy v roku 2018.

Vývojári budú najprv testovať loď Hrönn s diaľkovým ovládaním, aby mohli rozvinúť potrebné algoritmy pre autonómne riadenie