Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednovrtuľový dron Monospinner predvádza jednoduchosť v lietaní

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešné drony majú rôzne tvary a veľkosti, ale aby sa udržali vo vzduchu, musia byť vybavené množstvom pohyblivých častí. Švajčiarski vedci z ETH v Zürichu však vyrobili dron s názvom Monospinner, ktorý sa vznáša vo vzduchu len za pomoci jedinej vrtule. Vedci stroj popisujú ako mechanicky najjednoduchšie riaditeľné zariadenie súčasnosti.

Vedci v priestoroch ETH Flying Machine Arena strávili množstvo dní, aby mohli navrhnúť konštrukciu dronu, ktorý by mal minimalizovaný počet pohyblivých častí. Výsledkom sa stal dron Monospinner, ktorý síce nevyzerá, žeby mohol mať praktické využitie, no tam, kde sa bežné drony spoliehajú na sériu rotorov, si Monospinner hravo vystačí iba s jedným. Vďaka tomu sa znížila aj jeho váha, pričom sa vo vzduchu udrží točivým pohybom.

Motor poháňa jedinú pohyblivú časť, ktorou je vrtuľa na jednom vrchole konštrukcie dronu. Dron sa roztočí asi štyrikrát za sekundu pri konštantnej uhlovej rýchlosti s určitým momentom sily. Monospinner si tak dokáže udržať svoju pozíciu vo vzduchu a zabráni sa tak jeho pretočeniu.

dron, Monospinner, EHT, Flying Machine Arena, jednovrtuľový, vrtuľa, veda, vývoj, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Pre pohyb dronu vo vzduchu využil vedecký tím priemernej prítlačnej sily vrtúľ a odchýlka od tohto priemeru ťahu slúži ako ovládacie vstupy pre pohon dronu. Tak si vie Monospinner určovať svoju polohu aj potom, ako je používateľom vyhodený z ruky do vzduchu.

Keďže sa už podarilo zostrojiť drony, ktoré dokážu zostať vo vzduchu aj keď prídu o jednu, dve alebo tri vrtule, logickým vyústením pre výskumníkov bolo zostrojenie dronu s jedinou vrtuľou. Tí sa teraz budú snažiť posunúť výskum ešte o krok ďalej a v pláne je vývoj lietajúceho stroja, ktorý nebude mať vôbec žiadne pohyblivé časti.

dron, Monospinner, EHT, Flying Machine Arena, jednovrtuľový, vrtuľa, veda, vývoj, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy