Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prísada, ktorá môže zabrániť leteckému palivu explodovať

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri haváriách lietadiel môže vyhasnúť mnoho ľudských životov a stáva sa, že veľa ľudí pri tomto nešťastí zabijú až plamene a dym, ktoré sa rozšíria po vznietení leteckého paliva. Vedci v Caltech sa snažia minimalizovať šance práve na takéto vznietenie tým, že vyvinuli prísadu do paliva, ktorá pomáha znižovať intenzitu vzniku požiarov po dopade lietadla.

V štandardných prúdových motoroch sa palivo zmiešava zo vzduchom a vytvára jemnú hmlu, ktorá sa potom zapaľuje elektrickou iskrou, čím sa vytvorí potrebný ťah motora. Nanešťastie tá istá hmla sa rovnako dobre spaľuje aj v prípade dopravnej nehody, kedy uniká zo spaľovacej komory motora.

Tím vedcov, pod vedením profesorky Julie Kornfield, vytvoril polymér, ktorý sa môže pridať do leteckého paliva ako prímes, ktorá neovplyvní jeho výkon a energickú kapacitu. Polymér sa skladá z dlhých reťazcov molekúl, známych ako „mega-supra-molekuly“, ktorých konce sú navzájom spolu prepojené v podobe chemických konektorov pripomínajúcich suchý zips.

palivo, letecké palivo, Caltech, vedci, Julia Kornfield,

Tieto konektory od seba oddeľujú „mega-supra-molekuly“ vtedy, keď je palivo, zmiešané s touto polymérovou zmesou, vypustené zo vstrekovacej palivovej trysky. Palivo sa správa ako iné bežné letecké palivo, dočasne vytvára kvapôčky, ktoré sa premieňajú na hmlu. Avšak pokiaľ sa hmla nevznieti okamžite, konektory molekúl sa spolu znova prepoja, čím hmla splynie naspäť do menej horľavej koncentrácie.

Vedci pracujú na vytvorení reaktora, ktorý by dokázal vyrábať dostatočné množstvo tejto polymérovej prímesi aj pre komerčné využitie. Dúfajú, že sa im to podarí za menej ako jeden rok.

palivo, letecké palivo, Caltech, vedci, Julia Kornfield,