Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci dokážu zo splaškov v priebehu niekoľkých minút vyrobiť surovú bioropu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Biopalivá sú vhodnou alternatívou k fosílnym palivám, no mnoho z nich priamo závisí na surovinách, ktoré sa pri masívnej produkcii môžu stať vzácnymi. Ako ďalšia možnosť k alternatívnym palivám by však mohol byť nový spôsob, ktorý vynašiel tím vedcov z US Department of Energy´s Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). Tí tvrdia, že by sa potenciálne dalo vyprodukovať 30 miliónov barelov surovej bioropy ročne z 34 miliárd galónov (128 miliárd litrov) splaškov, ktoré Američania vytvárajú každý deň.

Podľa vedcov z PNNL je problém pri použití splaškov ako základného materiálu pre surovú bio ropu fakt, že splašky sú príliš mokré a musia sa vysušiť pred použitím v konvenčných procesoch. Vedci však použili vlastnú technológiu zariadenia HydroThermal Liquefaction (HTL), ktorá premení splašky na surovú bioropu bez nutnosti ich vysúšania.

V zariadení HTL sa splašky umiestnia do reaktora v tvare tuby, kde sú splašky natlakované pri 204 atmosférach a zohrievajú sa na teplotu 349 stupňov Celzia. To napodobňuje rovnaký geologický proces, ktorý premenil organickú hmotu na surovú ropu, iba s tým rozdielom, že HTL to zvládne za niekoľko minút, namiesto epoch v prírode.

Vedci našli spôsob ako premeniť splašky na surovú bioropu

V komunálnych kaloch odpadových vôd sa pritom nachádza veľa uhlíka a tukov. Tie uľahčujú konverziu iných materiálov v odpadovej vode, ako je toaletný papier. Konečný produkt z HTL je veľmi podobný fosílnej rope, s prímesou trocha kyslíka a vody. Produkt môže byť rafinovaný do ropy procesom frakcionácie za použitia konvenčných rastlín. Podľa vedcov z PNNL by jediný človek mohol produkovať dostatok odpadov pre výrobu 7,6 až 11 litrov surovej bioropy ročne.

Vedci našli spôsob ako premeniť splašky na surovú bioropu

To by mohlo poskytnúť nielen alternatívny zdroj paliva s jednoduchým výrobným procesom, ale táto technika by mohla slúžiť aj pre prepravu a likvidáciu splaškových kalov. Pri použití s poľnohospodárskym odpadom a inými vlhkými materiálmi by sa kvapalná fáza mohla použitím katalyzátora premeniť na palivo a užitočné chemikálie, zatiaľ čo malé pevné zvyšky by obsahovali fosfor a ďalšie živiny pre hnojivá.