Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová nanotechnológia si posvieti na falšovateľov luxusných hodiniek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prípade nákupu luxusných hodiniek sa môže v niektorých prípadoch stať, že sa vám do rúk za premrštenú cenu dostane falošný kúsok. Ale vďaka výskumu, ktorý prebieha vo výskumnom ústave Švajčiarskeho federálneho inštitútu v Lausanne (EPFL), by to mohlo byť čoskoro inak. Nová technológia dokáže za pomoci ultrafialového svetla jasne potvrdiť, či sa jedná o luxusné hodinky alebo podvrh.

Vyvinutá technológia s názvom „DNAwatch“ pochádza z dielne spoločnosti Nanoga, ktorá patrí pod EPFL. Technológia v sebe zahŕňa takzvaný nanoskopický vodoznak, ktorý je vyrábaný za použitia zariadenia pre štandardnú výrobu LED diód.

Patentovaná zmes chemických látok sa nanáša naparovaním na povrch skla hodiniek, na ktorom sa tvaruje do fotonických kryštálov. Tieto kryštál sa skladajú z tenkých vrstiev atómov, ktoré sa pri expozícii pod UV svetlom premenia na farby. Rôzne farby sú vytvárané vyladením geometrie a usporiadania kryštálov na skle.

Nová nanotechnológia od švajčiarskych vedcov dokáže odhaliť falošné hodinky od pravých

V ďalšom postupe sa používajú litografické techniky pre maskovanie určitej oblasti povrchu tak, aby bol vodoznak na skle hodiniek špecifický. Pri pohľade pod viditeľným svetlom je vzor neviditeľný pre ľudské oko a vôbec nemení vzhľad hodiniek. No po vystavení ultrafialovému svetlo sa vodoznak na skle hodiniek zviditeľní.

Vďaka nanokryštálom sa dá na skle hodiniek vytvoriť špeciálny vodoznak, ktorý je viditeľný iba pod ultrafialovým svetlom

Podľa EPFL je falšovanie takéhoto vodoznaku približne rovnako náročné, ako falšovanie bankovky švajčiarskeho franku v hodnote 50. Falšovatelia nielen že potrebujú vedieť presné zloženie použitých chemických látok a v akom pomeru sú namiešané, ale pre falšovanie vodoznaku je potrebné veľmi drahé vybavenie.

Alternatívny prístup v procese by mal údajne fungovať aj na keramických a kovových povrchoch. Spoločnosť Nanoga v súčasnej dobe ponúka technológiu DNAwatch rôznym výrobcom luxusných hodiniek.

Rozonať falošné hodinky od luxusných hodiniek bude už čoskoro jednoduchšie vďaka novej technológii zo Švajčiarska