Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neviditeľná „druhá koža“ by mohla vyhladiť vaše vrásky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas starnutia stráca naša pokožka pružnosť a začínajú sa tvoriť vrásky, no nie je to len vizuálny problém, ale súvisí s tým aj oslabená schopnosť kože chrániť pred vysokými teplotami, žiarením a vsakovaním toxínov. Vedci z MIT však vyvinuli neviditeľný povlak z polyméru, ktorý môže poskytnúť spôsob, ako vyhladiť vrásky, pričom slúži ako ochranná bariéra a dokonca môže pomaly dodávať do kože liečivo na liečbu ekzémov.

Vedci svoj polymérový povlak nazvali „druhou kožou“. Nanáša sa v dvoch fázach. Chemická štruktúra s názvom siloxan, ktorá sa skladá striedavo z atómov kremíka a kyslíka, sa najprv natrie na kožu v podobe priesvitného krému. Následne sa aplikuje platinový katalizátor, ktorý transformuje siloxan na sieťovanú polymérovú vrstvu (XPL).

Výsledný materiál je na koži neviditeľný a má veľmi podobné vlastnosti ako elasticky zdravá a mladá ľudská pokožka. Počas testovania vedci aplikovali XPL na vačky pod očami a bolo zistené, že tento materiál stlačí a natiahne pokožku tak, aby zostala na miesto po dobu až 24 hodín.

veda, MIT, koža, XPL, polymér, elastická koža, siloxan, vrásky, vyhladenie, kozmetika, atóm, kremík, kyslík, katalizátor, platina, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

V ďalšom experimente vedci testovali hydratačné vlastnosti ich „druhej kože“. Zistili, že dve hodiny po aplikovaní zadržal XPL oveľa viac vody, ako koža ošetrená bežným zvlhčovačom. Žiadny účastník testovacej štúdie pritom nezaznamenal podráždenie z nového materiálu.

Vedci momentálne spolupracujú so spoločnosťou Olivo Laboratories na vylepšení vlastností materiálu tak, aby bol schopný postupne uvoľňovať do pokožky liečivá, ktoré by sa mohli použiť na liečbu ochorení kože, ako je napríklad ekzém. Podľa vedcov by sa materiál mohol dať tiež upraviť tak, aby poskytoval dlhodobú ochranu proti UV žiareniu.

veda, MIT, koža, XPL, polymér, elastická koža, siloxan, vrásky, vyhladenie, kozmetika, atóm, kremík, kyslík, katalizátor, platina, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy