Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tím študentov prelomil 4-minútovú hranicu nabíjania elektromobilu

Tím študentov prelomil 4-minútovú hranicu nabíjania elektromobilu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Často sa stáva, že technológie vyvinuté pre pretekárske vozidlá prenikajú aj na širší automobilový trh. S vytrvalostnými pretekmi v hľadáčiku tím viac ako 30-tich študentov na Technologickej univerzite v Eindhovene (TU/e) v Holandsku vyvinul technológiu, ktorá umožňuje rýchle nabitie batérie s 250-kilometrovým dojazdom za menej ako štyri minúty.

Pred niekoľkými rokmi spojilo 10 študentov z TU/e svoje sily a vytvorilo tím InMotion s nádejou postaviť technologicky vyspelé elektrické pretekárske vozidlo, ktoré by sa mohlo zúčastniť vytrvalostnej súťaže 24 hodín Le Mans.

Odvtedy sa vyrobilo množstvo vozidiel a na dráhe sa prekonali rekordy prejazdu jedného alebo dvoch kôl. Pri vývoji nedávneho prototypu Revolution sa tímu podarilo dostať batériu na 80 % kapacity len za 12 minút nabíjania. To však nebolo dostatočne rýchle, a tak sa tím InMotion pustil do dvojročného hľadania výrazného skrátenia času potrebného na nabíjanie.

Keďže proces rýchleho nabíjania generuje veľké množstvo tepla, študenti, ktorých je v súčasnosti viac ako 30, museli nájsť spôsob, ako zabrániť rýchlej degradácii článkov batérie počas procesu rýchleho nabíjania.

Technológia Next Generation Battery Pack bola nainštalovaná do elektrického pretekárskeho auta Revolution tímu InMotion, ktorý je súčasťou vývojového projektu, ktorého cieľom je súťažiť v budúcich vytrvalostných pretekoch 24 hodín Le Mans.

„Vyvinuli sme inovatívnu technológiu chladenia na úrovni modulov, kde boli medzi moduly obsahujúce články umiestnené chladiace dosky naplnené chladivom,“ povedala manažérka tímu Julia Niemeijer. „To nám umožnilo extrahovať veľké množstvo tepla z akumulátora. Ak chcete čo najefektívnejšie odoberať teplo z akumulátora, chcete ho chladiť čo najbližšie k článkom akumulátora. Preto sme vyvinuli metódu, ktorá umožňuje chladenie na úrovni článkov, pričom medzi každým článkom prúdi skutočné chladivo“.

24-hodinový test technológie viedol k minimálnej degradácii batérie a 29,2-kWh akumulátor s dojazdom na jedno nabitie približne 250 kilometrov bol následne nainštalovaný do prototypu pretekárskeho auta LMP3. To je špeciálna trieda vozidla, ktorá umožňuje „mladým jazdcom a novým tímom“ vstúpiť do vytrvalostnej súťaže Le Mans.

Študenti Technologickej univerzity v Eindhovene vyvinuli rýchlonabíjacie riešenie batérie pre prototyp elektrického pretekárskeho auta, ktoré sa dokáže úplne nabiť za menej ako štyri minúty.

Batériový systém je dimenzovaný na rýchle nabíjanie s výkonom až 322 kW a posádke InMotion sa ho podarilo doplniť za 3 minúty a 56 sekúnd. Dúfajú, že tým sa vydláždi cesta pre super rýchle zastávky v boxoch. Prototyp vozidla a jeho rýchlonabíjacia batéria podstúpia v nasledujúcom roku rozsiahlejšie testovanie s cieľom predviesť technológiu na budúcich pretekoch 24 hodín Le Mans. Ale architektúra chladenia môže znamenať veľké veci aj pre bežné elektromobily.

„Študentské tímy ako InMotion sú dôležité pre posúvanie hraníc a testovanie nových technológií v praxi, ktoré spúšťajú náročné aplikácie, ako napríklad elektrické pretekárske auto,“ povedal Henk Jan Bergveld, profesor elektrotechniky na čiastočný úväzok na TU/e. „Rýchlejšie nabíjanie batérie v elektromobile určite nie je triviálne. Je rozhodujúce pre rýchlejšie prijatie na trhu, kde budú hrať významnú úlohu inovácie ako batériový blok s vysoko optimalizovaným chladením“.