Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AstaZero: Priestor pre testovanie bezpečnosti dopravy

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
25. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezpečnostných systémov pre autá nie je nikdy dosť, no netreba zabúdať ani na bezpečnosť cyklistov či iných účastníkov cestnej premávky. O včasné varovanie vodičov pred rôznymi stavmi núdze či nehodami sa už dnes stará viacero technológií, no vo Švédsku budú môcť rôzne vedecké tímy vykonávať testy nielen technológií, ale aj rôznych situácií a stavov v súvislosti s technológiami naraz.

Projekt AstaZero získal názov podľa Active Safety Test Area a úsiliu švédskej vlády dostať sa na nulovú (zero) nehodovosť. V rámci projektu sa založilo testovacie centrum, ktoré sa pýši titulom „prvé celoplošné testovacie prostredie pre bezpečnosť cestnej dopravy v budúcnosti“. Stoja za ním európske firmy a inštitúcie a vlastní ho švédsky SP Technicko-výskumný Inštitút a Chalmerská Technologická univerzita. AstaZero tvorí 5 oblastí, ktoré by mali zastupovať všetky druhy cestnej premávky a celkovej dopravy. V nich sa dajú simulovať rôzne situácie, ktoré môžu nastať v daných podmienkach. Patria sem napríklad vidiecke cestné podmienky, viacprúdové cesty, mestské cesty i diaľnice.

Všetky cestu sú v tréningovom centre vybavené rozhraním WiFi, elektrickou sieťou i optickými vláknami, aby bola zabezpečená aj komunikácia medzi vozidlami navzájom, ale tiež medzi infraštruktúrou a vozidlom. K dispozícii sú rekvizity ako modely chodcov, detí, nafukovacie autá, umelé zvieratá či zábradlia. V ďalšej fáze vývoja pribudne i generátor pary (hmla) či tunely. AstaZero sa nachádza blízko mesta Boras a prijíma pritom rezervácie rôznych vedeckých inštitúcií.