Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mercedes: 4-liter AMG V8 s dvoma turbodúchadlami

Mercedes: 4-liter AMG V8 s dvoma turbodúchadlami
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
20. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový Mercedes-AMG GT sa má na čo tešiť – bude totiž hrdým majiteľom najnovšieho štvorlitrového (objem 3,982 litra) motora AMG V8 s dvoma turbodúchadlami a priamym vstrekovaním benzínu 3. generácie. Ten má parameter zrovnateľné s pretekárskym vozidlom (375 kW/510 k; 650 Nm: v rozsahu 1 750 až 4 750 otáčok).

Stal sa tak prvým športovým motorom sveta s turbodúchadlami uloženými vo vnútri véčka vytvoreného z dvoch radov valcov (v tzv. horúcom vnútornom V) a mazaním so suchou kľukovou skriňou. Motor je takto kompaktný a vykazuje najnižšiu hmotnosť v segmente (209 kg bez náplní). Mazanie je optimálne, aj pri poriadnej rýchlosti v zákrutách.

Nový agregát tiež zabezpečil lepšie rozloženie hmotnosti medzi nápravami a znižuje ťažisko vozidla. Stará sa o optimálnu reakciu, vysoké zrýchlenie i nízke emisie (spĺňa Euro 6). Umožňuje skutočne hospodárnu jazdu: výrazne pod 10 litrov/100 km (kombinovaná NEJC).

Pri tomto AMG V8 výrobca využíva najnovšie technológie, ako sú Daimlerom vyvinutá technológia Nanoslide, tiež použitá i pri turbomotore Mercedes F1. Nechýba ani tzv. lunetové lapovanie, či použitie zliatiny zušľachtenej zirkónom. Každý z osemvalcov má individuálny prístup, pretože sa pri ich tvorbe dodržiava manufaktúrny postup „One man, one engine“. Ručne ho teda zostavuje jediný vysokokvalifikovaný montér.

Nový motor V8 biturbo, naznačujúci budúcnosť, tak pokračuje v pôsobivej tradícii osemvalcov AMG, ktorú začal už v roku 1967 motor M100 v legendárnom pretekárskom vozidle 300 SEL 6.8 AMG.

Zdroj: TS Merrcedes-Benz