Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Miracle Machine premení vodu na víno!

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
10. 3. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ježiš je pravdepodobne jediný, komu sa v histórii podarilo to slávne „premeniť vodu na víno“. No to neodradilo viacerých alchymistov, aby sa o to aspoň pokúsili. A pokúšajú sa do dnešnej doby – a aj keď nie priamo za pomoci čistej vody, ale nejaké tie „technologické čary“ tam veru sú, a tak si prečítajte o zázraku v podaní Silicon Valley a Napa Valley wine expertise.

Dnes už nebudete potrebovať rozsiahle vinice a odborníkov na kvasenie, aby ste dokázali vyrobiť ten správny Cabernet Sauvignon. Postarali sa o to dvaja veteráni z vínnej oblasti – Kevin Boyer a Philip James. Na svojej stránke vravia, že po jednej veľmi dobre večeri a po niekoľkých pohároch vína im skrsol v hlave nápad, ako by mohli toho Ježiša napodobniť a vyrobiť z vody víno. A nápadu sa nevzdali ani na druhý deň ráno... a tak vynašli spôsob, ako zrýchliť proces výroby vína za pomoci počítačom kontrolovaného prostredia pre víno. Spojili sa s vývojármi so Silicon Valley.

Vznikla tak mini-výrobňa vína s názvom Miracle Machine (stroj na zázrak). Centrom „zázraku“ je fermentačná komora. Tvorcovia o nej nechcú prezradiť nič viac, ako to, že využíva celý rad elektrických senzorov, prevodníkov, čerpadiel a ohrievačov/chladičov na to, aby poskytla perfektné zrejúce podmienky vínu, vzhľadom na jednotlivé etapy kvasenia. Digitálny refraktometer meria napríklad obsah cukru tekutiny, kým upravené keramické vzdušné difúzory pumpujú filtrovaný vzduch do regulovaného mikro-okysličeného prostredia. Vzniká tak prevzdušňovanie vína, ktoré zjemňuje a zmäkčuje rozmanité chemické látky, ktoré sa vo víne prirodzene vyskytujú (tzv.triesloviny). Priamo pod komorou je pritom ultrazvukový menič, ktorý urýchľuje rozvoj vínnej arómy. Všetky procesy pritom riadi mikro-počítač Arduino.

Ako premeniť vodu na víno sa naučíte s Miracle Machine

Pri samotnej výrobe vína najskôr spustíte aplikáciu v smartfóne, v ktorej zvolíte si vyberiete druh vína, aký chcete vytvoriť, štýl príchute – sladší, suchší, polosladký, pokračujete kombináciou ingrediencií (pomer hrozna, vody...) a nakoniec celý proces riadite pomocou smartfónu, ktorý je spojený s fermentačnou nádobou cez Bluetooth. V nastaveniach meníte čas, teplotu, fermentáciu či úroveň cukru. Výrobcovia plánujú i predávať vínny set na výrobu replík rôznych známych vín. Výroba jednej fľaše vína trvá v priemere týždeň.

Podobné články