Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mliečna čokoláda získa zdravé vlastnosti horkej čokolády

Mliečna čokoláda získa zdravé vlastnosti horkej čokolády
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina z nás uprednostňuje mliečnu čokoládu pred tmavou, pretože má menej horkú chuť. No antioxidačné výhody horkej čokolády sú zase tou zdravšou voľbou. Už čoskoro si však nebudeme musieť vyberať medzi chuťou a zdravšími vlastnosťami, pretože vedcom zo Štátnej univerzity North Carolina sa podarilo vyvinúť spôsob navýšenia antioxidačnej hladiny u bežnej mliečnej čokolády.

Tím výskumníkov začal tým, že extrahoval zlúčeniny zo šupiek búrskych orieškov, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Tieto šupky sa bežne vyhadzujú pri spracovaní v orieškovom priemysle. Získané zlúčeniny vedci následne zakomponovali do prášku maltodextrínu, čo je mierne sladký sacharid, ktorý obsahujú škrobnaté potraviny, ako je ryža, kukurica alebo zemiaky.

Tento prášok spolu s antioxidačnou zlúčeninou bol následne pridaný do bežnej mliečnej čokolády, čím sa vedcom podarilo zvýšiť hladinu antioxidantov až na úroveň, akú má horká tmavá čokoláda.

Ilustračné foto - kredit: Pixabay

Počas testov, ktorých sa zúčastnilo 80 dobrovoľníkov, bolo zistené, že takto ošetrená nová mliečna čokoláda im chutila rovnako dobre, ako mliečna čokoláda bez pridaného extraktu zo šupiek búrskych orieškov. Čokoláda pritom obsahovala extrakt v oveľa vyššej koncentrácii, ako by bolo potrebné pre zodpovedajúcu hladinu antioxidantov v horkej čokoláde.

Vedci však stále musia nájsť odpoveď na otázku, či takto ošetrená mliečna čokoláda nemôže vyvolávať škodlivé reakcie u osôb s alergiou na arašidy.