Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpadová voda z pivovarov by sa mohla premeniť na batériové elektródy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri procese výrobe jedného sudu piva musia pivovary použiť až niekoľko stoviek litrov vody. Zvyšok odpadovej vody však nemôže byť len tak vypustený do kanalizácie a musí sa najprv prefiltrovať, čo môže byť nákladné. Vedci z univerzity Colorado však vyvinuli spôsob, ako dať tejto vode nové využitie.

To sa vedcom podarilo za pomoci vypestovanej huby, ktorá sa premení na ekologickú baktériovú elektródu. Počas laboratórnych testov vedci pridali do bežnej odpadovej vody z pivovaru plesňové spóry Neurospora Crassa. Následne sa táto zmiešaná kvapalina pretriasala a zohrievala po dobu dvoch dní, pričom huba úspešne rástla v odpadovej vode, ktorá je bohatá na cukry.

Vedci vyvinuli spôsob, ako využiť odpadovú vodu z pivovarov pre výrobu základného materiálu pre batérie

Vedci potom hubu z odpadovej vody odfiltrovali a zahriali na teplotu až 800 stupňov Celzia. Tepelným spracovaním získali materiál bohatý na uhlík, ktorý môže byť údajne použitý na výrobu „jednej z najúčinnejších prirodzených baktériových lítium-iónových elektród, aké sú doteraz známe“. Zvyšná voda bola pri procese už filtrovaná.

Pridaním pesňových spór huby Neurospora Crassa do odpadovej vody z pivovarov a jej následným rastom a spracovaním sa podarilo získať materiál bohatý na uhlík

Rozmenené na drobné, v komerčnom nasadení by tento proces mohol výrobcom batérií priniesť inkubačné prostredie pre huby, pričom by sa znížilo množstvo odpadových vôd z pivovarov, ktoré by sa museli náročne a nákladne filtrovať pred vypustením do kanalizácie. Študijní spoluautori Tyler Huggins a Justin Whiteley podali patent pre túto technológiu a spolu založili spoločnosť Emergy, ktorá bude technológiu ďalej rozvíjať.