Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budúcnosť jedla - chrobáky a hydrofarmy?

Budúcnosť jedla - chrobáky a hydrofarmy?
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci technológie existujú aj iné témy, ako len budúcnosť strojov, robotika, high-tech smartfóny či pokrok v medicíne. Veľmi podnetné debaty prebiehajú aj na tému budúcnosť ľudstva v súvislosti s jedlom. V súčasnosti žije na svete asi 7 miliárd ľudí a podľa OSN by mal počet obyvateľov Zeme dosiahnuť do roku 2050 až 10 miliárd. Nad všetkým však visí otázka, ako túto masu ľudí nakŕmiť.

Či sa nám to pozdáva alebo nie, premýšľa sa v tomto zmysle nad dvoma hlavnými alternatívami a z toho jedna je pre nás riadne drsná – článkonožce. Totiž, pavúkovce, kôrovce či celkovo hmyz nás prevyšujú počtom až 300-násobne. Na jedného človeka teda pripadá 300 článkonožcov. Nuž a presne sem mieria debaty. V iných krajinách je konzumácia lariev celkom bežná, no v Európe a Severnej Amerike si na to akosi nevieme zvyknúť. Brooklynský výrobca proteínovej potravy Exo sa však snaží túto situáciu zmeniť. Vyrába svoje špeciality práve z článkonožcov, konkrétne cvrčkov v práškovom stave. Spoluzakladateľ Exo Greg Sewitz vraví, že tajomstvo toho, aby si ľudia na tento typ príjmu proteínov zvykli je zamaskovať ho dostatočne v jedle. Na diskusii pre Engadget Expand 2014 sa stretol Sewitz v diskusii však s predstaviteľmi ďalej alternatívy. Tou je hydropónia, teda hydrofarmárstvo. Ide o mikropoľnohospodárstvo, kde sa rastliny pestujú v malom množstve vody bez prítomnosti pôdy.

Cieľom nie je nahradiť klasické prístupy k potravinárstvu, ale popremýšľať nad tým, ako zabezpečiť, aby sme jedlo mali. S tým teda súvisí hľadanie nových udržateľných zdrojov potravín. No a pri očakávanom náraste ľudí je dobré už teraz premýšľať, aké možnosti pri ich nakŕmení budú k dispozícii.

(Zdroj: Engadget)