Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Strom štyridsiatich plodov

Strom štyridsiatich plodov
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
23. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete si predstaviť, žee by vám v záhrade rástol strom, na ktorom by bolo 40 druhov rôzneho ovocia? Sam Van Aken, "priniesol na svet" v USA práve takýto jedinečný strom. Rastú na ňom najrôznejšie druhy kôstkovitého ovocia. Výhoda? Jediný strom poskytuje ovocie v rôznych obdobiach roka.

Príroda, veda a umenie. Pojmy, ktoré sa spájajú v jednom neuveriteľnom projekte s názvom „Strom štyridsiatich plodov“. Logicky, ide o strom, na ktorom rastie až 40 rôznych plodov, v tomto prípade kôstkového ovocia. Otcom tohto stromu je profesor z Univerzity v Syrakúzach (USA) Sam Van Aken. Ten vyrastal na farme a k prírode mal vždy blízko. Neskôr sa stal umelcom.

V roku 2,008 sa dopočul, že sa chystajú zavrieť experimentálny sad v New Yorku kvôli nedostatku financií. Znamenalo by to koniec pre všetky stromy, ktoré v sade rástli. A že to neboli len tak nejaké "korienky" dokazuje fakt, že niektoré boli už staré aj 200 rokov a pre určité druhy by to znamenalo vyhynutie. V záujme ich ochrany sa Van Aken rozhodol nájsť spôsob, ako ich skrížiť a zaštepiť tak, aby tvorili jeden jediný strom s rôznym ovocím. Po piatich rokoch sa mu to podarilo a Strom štyridsiatich plodov bol na svete.

Na strome rastú marhule, broskyne, nektárinky, čerešne, slivky ale tiež napríklad mandle. Van Aken doteraz „priniesol na svet“ 16 takýchto stromčekov, ktoré sa už nachádzajú v múzeách, súkromných zbierkach či rôznych centrách v USA. Plánuje z nich vysadiť aj sad uprostred mesta. Nuž a čo je výhodou tohto stromu? Tvorca vraví, že je úžasné mať k dispozícii nejaký ten typ ovocia po celý rok. Ak máte len čerešňu, alebo marhuľový sad, zberáte úrodu len v určitom období. Teraz, keď skončí čas broskýň, prichádza čas sliviek a podobne. Okrem toho – všetko na jednom mieste.