Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Vreckový počítač Lenovo IC Stick 300

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Videli ste už počítač, ktorý môžete len tak zastrčiť do vrecka nohavíc, alebo ktorý sa zmestí do dámskej kozmetickej taštičky? Presne v takých rozmeroch je miniatúrny Lenovo IC Stick 300, keďže má veľkosť len 10 centimetrov.

Malý počítač má aj malé balenie. V ňom si tróni priamo na vrchu samotné zariadenie. Nechýbajú návody. Praktickou môže byť v niektorých prípadoch HDMI predlžovačka, najmä sa počítač kvôli nedostatku miesta nedá vložiť priamo do portu na monitore či televízore. K dispozícii je USB napájací zdroj, no minipočítač sa dá napájať aj priamo z voľného USB portu televízora. A ešte kábel pre prepojenie nabíjačky, prípadne druhého USB portu a počítača.

Hoci sa na prvý pohľad podobá na väčší USB flash disk, obsahuje v sebe skutočný počítač takže sa zíde naozaj všade, kde potrebujete okamžitý prístup k práci na počítači.

Mini počítač Lenovo potrebuje samozrejme zobrazovacie zariadenie. Podmienkou je, aby mal k dispozícii voľný HDMI vstup, do ktorého sa mini počítač pripojí. Napájaný je pritom cez micro USB port, podobne ako funguje nabíjanie smartfónov. Buď sa na to použije externý adaptér, alebo voľný USB slot aj priamo v televízore. Hneď po zapnutí je už potom zariadenie okamžite v pohotovosti.

Okrem HDMI a micro USB portu má IC Stick 300 aj ďalší USB port, do ktorého sa dá pripojiť napríklad bezdrôtová myška, klávesnica, alebo ich kombinácia. No a k dispozícii je aj čítačka microSD kariet, ktorá dokáže existujúcu kapacitu počítača rozšíriť.

Operačným systémom je v tomto prípade Windows 8.1, s možnosťou bezplatnej aktualizácie za novší operačný systém Windows 10. Procesor Intel Atom Z3735F má 4 jadrá a rýchlosť 1,33 GHz.

Všetky spustené procesy pritom využívajú 2 GB operačnej pamäte RAM typu DDR3. Spoľahlivé interné úložisko pojme až 32 GB dát, a navyše je teda ešte rozšíriteľné pomocou spomínanej mikro SD karty. Nezabudlo sa pritom ani na podporu grafických aplikácií, vrátane hier. A tak je počítač vybavený internou grafikou Intel HD Graphics s podporou virtuálneho zobrazovania.

Toto kompaktné zariadenie má v sebe samozrejme zabudované aj pripojenie k sieti, a to pomocou WiFi 802.11 b/g/n. Prenos dát však umožňuje aj Bluetooth podpora generácie 4.0.

Miniatúrny počítač je naozaj prekvapením. A ak teda premýšľate nad tým ako si z televízora spraviť inteligentné zariadenie, prípadne chcete mať svoje pracovné dokumenty vždy so sebou a notebook vám do oka nepadol, je práve Lenovo IC Stick 300 zariadením, ktoré vám vaše nároky a požiadavky určite splní.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)