Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: TECH novinky v spolupráci s NAY Elektrodom - 29. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pravidelné novinky, ktoré prinášajú prehľad zo sveta technológií, vytvorené v spolupráci so spoločnosťou NAY.

Digitálna domáca pražiareň kávy Ikawa dokáže upražiť zelené kávové zrná do 3 až 10-tich minút s plnou kontrolou prostredníctvom vášho smartfónu či tabletu. Kávové zrnká sa pražia patentovaným cyklónovým systémom a celý proces sa spúšťa jednoduchým stlačením tlačidla na zariadení. Aplikácia pre mobilné zariadenia obsahuje množstvo rôznych receptov a s jej pomocou sa dá ovládať teplota pražiarne alebo prúdenie vzduchu ku kávovým zrnám. Od zmeny týchto faktorov závisí výsledná chuť upraženej kávy.

Vývojári ručne zostrojili prototyp drónu veľkosti ľudskej dlane, ktorý sa inšpiruje známymi skladačkami Origami. Drón je v kompaktnom stave, pričom jeho ramená sú ovinuté okolo každej strany jeho lichobežníkového tela. Malé magnety držia rozložené ramená na svojom mieste. Po vyhodení drónu do vzduchu donúti sila jeho rotorov rozložiť ramená smerom von do prirodzenej polohy a drón tak vzlietne. Kvadrokoptér je pritom schopný automaticky rozložiť svoje ramená s vrtuľami za menej ako sekundu.

Práčka The Drumi na svoj chod nepotrebuje napájanie elektrinou, je totiž poháňaná vašou vlastnou nohou. Do svojich útrob guľatého bubna pojme šesť alebo sedem kusov ošatenia, v závislosti na váhe. Na jej vrchol sa do násypky potom pridá tekutý prací prostriedok a zaleje sa 5-timi litrami vody. Bubon sa otáča tam a späť, po dobu približne piatich minút, jednoduchým stláčaním nohou na pedál práčky. Pomocou tlačidla sa vypustí voda z práčky von a pridá sa ďalších päť litrov vody pre plákanie a proces sa zopakuje.

Novinkou v rodine fotoaparátov Lumix od Panasonicu je DMC-G7. Má 16 megapixelový snímací čip a dokáže nakrúcať video v 4K pri 30-tich snímkach za sekundu. Navyše je vybavený aj užitočnými funkciami, ktoré prebral od zrkadloviek. V režime 4K Foto si môže používateľ vybrať jednu snímku zo 4K videa, ktorá sa extrahuje do použiteľnej 8 megapixelovej JPEG fotografie. Automatické ostrenie využíva systém založený na kontraste, ktorý dokáže sledovať až 49 oblastí. Systém AutoFocus dokáže pritom sledovať nielen farbu, ale aj veľkosť a pohyb cieľa.

ReVault je bezdrôtový prenosný disk, ktorý sa dá nosiť v elegantnom prevedení hodiniek alebo ako prívesok na krku. Kapacita úložiska je 32GB alebo 128GB. Zariadenie sa môže bezdrôtovo pripojiť k smartfónom, tabletom a notebookom, prostredníctvom Wifi a BlueTooth pripojenia. ReVault môže byť nastavený tak, aby po pripojení k zariadeniu automaticky synchronizoval dáta cez všetky platformy pomocou aplikácie, ktorá beží na operačných systémoch Android, iOS, Windows, OS X a Linux.

Chceli by ste jazdiť na elektrickom skejtborde, ale ťažko sa vám lúči so svojím pôvodným?
Riešením by mohlo byť zariadenie Mellow, ktoré pridáva elektrický pohon pre akúkoľvek dosku, ktorej podvozok má 6 dier. Kolesá rozkrúti dvojica motorov zabudovaných do dvoch kolies s priemerom 79 mm. Elektrický pohon má výkon 2,3 kW a maximálna dosiahnuteľná rýchlosť je 40 km za hodinu. Skejtbord sa ovláda prostredníctvom ručného ovládača s posúvaním jedného tlačidla pre rýchlosť vpred a pre brzdenie vzad.

Hodinky GrillTimer na prvý pohľad vyzerajú ako retro potápačské hodinky s rámovým časovačom, avšak tento časovač vám pri týchto hodinkách zobrazuje časy pre osem populárnych grilovaných jedál. Pre nastavenie stačí otočiť rámik tak, aby minútová ručička bola zarovnaná so začiatkom doby pečenia vybraného jedla. Ako ručička postupuje, rám zobrazuje informáciu, kedy je treba grilované jedlo otočiť a tiež kedy je už grilovanie na konci. Každý druh mäsa má pritom na rámiku hodiniek vlastnú súvisiacu položku.

Endless je miniatúrne zariadenie, ktoré sa po pripojení k bežnému televízoru premení na plne funkčný počítač s množstvom aplikácií. Počítač beží na vlastnom operačnom systéme Endless OS a je v prvom rade určený pre ľudí z rozvojových krajín. Viac ako 100 aplikácií je pritom navrhnutých tak, aby sa dali používať aj bez pripojenia k internetu. Jeho konfigurácia môže byť s 32GB flash pamäte alebo s 500GB harddiskom. Verzia s harddiskom je vybavená aj Wifi a Bluetooth konektivitou a tiež reproduktorom v štandardnej výbave.