Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Digitálna zrkadlovka NIKON D5500 + 18-105mm VR

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
21. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Baví vás fotenie, zároveň cestujete, no kompaktný fotoaparát vám už nestačí? Potom je čas prejsť na zrkadlovku. Jednu cestovnú má pre vás aj Nikon. D5500vka je prvou digitálnou jednookou zrkadlovkou s ľahkou, tenkou a zároveň odolnou konštrukciou. Je preto určená na cesty a bude nepochybne verným spoločníkom.

Fotoaparátový kit prichádza vo väčšom balení. Hneď po jeho otvorení to každý pochopí. Vo vnútri sú totiž ešte dve menšie balenia. V prvom je na vrchu umiestnený poukaz na štyri bezplatné čistenia čipu a k tomu aj návody. No a potom sa to už rozbehne, takže prichádza samotné telo zrkadlovky.

K nemu nabíjačka batérií ako aj samotná 1230 mAh batéria. K nabíjačke patrí aj zasúvacia vidlica pre napájanie elektrinou. Ďalej je tu audio-video kábel pre pripojenie fotoaparátu k televízoru a samozrejme aj popruh pre nosenie fotoaparátu na krku či na pleci.

Druhé balenie obsahuje slnečnú clonu pre objektív, ako ja ochranné balenie objektívu pre jeho prenos. A teraz už samotný objektív 18-105 milimetrov. No a napokon aj niečo na čítanie.

Na prvý pohľad zaujme výklopný a otočný dotykový displej, ktorý sa ovláda jednoducho ako smartfón. LCD displej s veľkosťou 3,2 palca je komfortne veľký so širokým pozorovacím uhlom a vysokým rozlíšením. Pre zaostrenie stačí po ňom len klepnúť na želané miesto na zobrazenej scéne a snímať. Prípadne sa dotykom dajú upravovať nastavenia, clona, citlivosť ISO, či čas uzávierky.

Dotykové ovládanie je však možné využiť aj pri fotografovaní s využitím hľadáčika. Funkcia Fn dotykom rýchlo upraví kľučové nastavenia len posunom prsta na displeji. Používateľ si pritom k tejto funkcii môže priradiť osem osobných nastavení ako zaostrovacie polia a ich režim, clona, ISO a ďalšie.

Všetky snímky môžete vďaka vstavanej Wifi zdieľať prostredníctvom kompatibilných Smart zariadení. Navyše je takto bezdrôtovo možné zariadenie ovládať i na ďiaľku, čo je praktické napríklad v prípade autoportrétov, či pri fotení zvierat.

Vo vnútri tela pracuje obrazový snímač CMOS formátu DX s viac ako 24,2 miliónmi bodov, bez optického antialiasingového filtra (OLPF), aby používateľ naplno využil celé rozlíšenie.

Aj počas horšej úrovne osvetlenia dokáže fotoaparát, vďaka vysokej citlivosti ISO, až 25600, podať kvalitný výkon. Systém automatického zaostrovania s 39 bodmi a deviatimi krížovými snímačmi v strednej časti obrazového poľa zasa spoľahlivo zaostrí na objekt.

Zaznamenávať môžete samozrejme aj videosekvencie s rozlíšením Full HD, s 50-timi či 60-timi snímkami za sekundu. Pri videu pomáha aj kontinuálne zaostrovanie, ktoré sa aj v prípade rýchlej akcie postará o ostré detaily.

K dispozícii je aj 7 režimov snímania. Štandardný, neutrálny, živý, monochromatický režim, režimy portrét, krajina a režim Flat, ktorý zachováva všetky detaily a informácie o bohatých odtieňoch, vhodný najmä ak ešte plánujete upravovať snímky po snímaní.

Ideálnou kombináciou k fotoaparátu Nikon D5500 je objektív Nikon s rozsahom ohniskovej vzdialenosti 18 až 105 mm. Prináša si tiež redukciu vibrácií, pod skratkou VR a teda minimalizáciu rozmazania obrazu na fotografiách.

Nikon D5500 je kompatibilný s kompletnou radou objektívov formátu DX. Okrem nich môžete pritom, s touto zaujímavou cestovnou zrkadlovkou s výklopným displejom, podporiť svoju kreativitu aj rozšírením systému o súvisiace príslušenstvo ako je blesk Nikon, či externý mikrofón ME-1.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)