Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: TECH novinky v spolupráci s NAY Elektrodom - 19. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pravidelné novinky, ktoré prinášajú prehľad zo sveta technológií, vytvorené v spolupráci so spoločnosťou NAY.

Zastaviť silné krvácanie môže byť problém a čas hrá v takomto prípade veľkú rolu. Americkým vedcom sa však podarilo vyvinúť rastlinný extrakt s názvom VetiGel, ktorý dokáže skoro v okamihu takýto typ krvácania zastaviť. Použité polyméry na rastlinnej báze majú schopnosť sa na seba navzájom nadväzovať a aktivujú prirodzený proces zrážania krvi. VetiGel sa zatiaľ dodáva pre veterinárske kliniky. Získané informácie tak pomôžu vedcom urýchliť proces vývoja pre používanie gélu pri ľudských pacientoch.

SoloShot 2 je druhá generácia robotického zariadenia, ktoré sa môže stat vaším osobným kameramanom. Základňa umiestnená na statíve automaticky sleduje pohyb vysielača, ktorý má používateľ pripnutý na sebe. Dokáže sa otáčať aj naklápať v smere vysielača. SoloShot 2 môže sledovať aj viac značiek naraz. Podľa výberu nastavenia sa základňa zameria na vysielač, ktorý je najbližšie alebo sa najrýchlejšie pohybuje. Jeden vysielač môžu sledovať aj viaceré základne, čo umožní nasnímať akciu z rôznych uhlov.

O výhru v súťaži Lunar Xprize sa uchádza aj vynález z univerzity Carnegie Mellon. Ide o solárne poháňaný terénny modul, ktorý bol pomenovaný Andy. Je skonštruovaný tak, aby dokázal vydržať aj v nehostinnom prostredí pri vysokých mrazoch alebo vysokých teplotách na Mesiaci. Jedným z jeho cieľov by v budúcnosti mohlo byť hľadanie usadením polárneho ľadu v tieni kráterov, ktoré by sa mohli použiť na výrobu vzduchu alebo paliva práve pre budovanie mesačných základní.

FES Watch síce nie sú smart hodinky s funkciami, aké poznáme pri iných zariadeniach, ale majú byť v prvom rade nositeľné ako módny doplnok. Sú vyrobené z elektronického papiera a ponúkajú až dvadsať štyri rôznych zobrazení číselníka, ktoré môžete prepínať jednoduchým stlačením tlačidla umiestneného na boku zariadenia. Najväčšou výhodou displeja vyrobeného z elektronického papiera je jeho dlhá prevádzková doba. Vývojári sľubujú až 60-dňovú životnosť batérie na jedno nabitie.

Vedci z univerzity v Bristole použili metódu akustického vyžarovania, ktoré sa rozptyľuje a produkuje akustické vlny. Pomocou ultrazvuku dokázali potom vytvoriť vo vzduchu 3D obrazce, ktoré sú okom viditeľné a je možné sa ich dotknúť a cítiť ich tvar. Táto nová technológia môže časom viesť k dotykovým hologramom používaným pre vyučovanie, ale aj k dotykovému ovládaniu alebo hernej virtuálnej realite, ktorej sa môžete dotknúť. Uplatnenie môžno nájsť aj v medicíne, pri zobrazovaní záberov z CT.

Zano Drone je miniatúrny drón veľkosti ľudskej dlane, ktorý je navrhnutý tak, aby ste sami mohli pohodlne zachytávať okamihy z diaľky. Je vybavený 5 megapixelovou kamerou a video dokáže snímať v rozlíšení 720P. Používateľ môže drónu nastaviť rýchlosť, orientáciu a výšku v ktorej má lietať. Pre presnejšiu navigáciu slúži virtuálny ovládač. Zano sa môže pochváliť aj funkciou, ktorá pri aktivovaní nastaví pohyb drónu v určitej vzdialenosti od vášho mobilného zariadenia.

Dlhodobé sedenie na bežnej stoličke má negatívny dopad na naše zdravie. Pomôckou pre správne držanie tela by mohla byť preto stolička v tvare sedla od fínskych dizajnérov. Výnimočná je v tom, že na nej sedíte v pozícii ako keby ste jazdili na koni. Vaše nohy sú rozkročené a natiahnuté. Sedlová stolička podporuje držanie celého chrbta a sedíte na nej absolútne vyrovnane. K dispozícii je viacero typov sedlových stoličiek a k nim aj upravených stolov, určených pre rôzne činnosti a profesie.

Beh je v dnešnej dobe populárnym športom, no môže poškodiť vaše kĺby. Pomôckou pri tréningu by sa mohol stať práve Bionic Runner. Vyzerá ako bicykel bez sedačky a môže vám pripomínať eliptický trenažér. No na rozdiel od neho je Bionic Runner navrhnutý tak, že simuluje všetky fázy pohybu nôh a umožňuje zapojiť rovnaké svaly ako pri behu. Navyše takto navrhnutý mechanizmus dokáže eliminovať efekt tvrdého dopadu na zem v spodnej časti kroku a chráni tak kĺby proti nadmernému namáhaniu.