Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Olympus TG 850 Silver

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
12. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Málokto sa počas letnej dovolenky zaobíde bez vody – a čo si tak priamo pri takomto osviežení, zhotoviť aj zopár fotografií alebo nejaké tie videá? Veď ak máte pomocníka akým je fotoaparát Olympus TG 850 Silver, tak si to dovoliť môžete.

Zariadenie Stylus Tough je naozaj vytvorené pre extrémne situácie. Tak napríklad dokážete sa s ním ponoriť do hĺbky až 10 metrov. A také fotky pod hladinou sú niekedy naozaj zaujímavé. Nielen pokiaľ ide o podmorský život.

Čo by to však bolo za odolný fotoaparát, keby nebol odolný aj voči nízkym teplotám. Stačí mínus 5? Alebo radšej rovno mínus 10 stupňov Celzia. A čo pády na zem ? Vieme, že pre väčšinu zariadení sú doslova smrteľné. Nie však pre TG850tku. Nezľakne sa ani metrovej a ani dvojmetrovej výšky. Ide až za tieto hranice a dokonca odolá tlaku, ktorý vytvorí váha až 100 kilogramov.

No a poďme na foto parametre. Tie začneme pri objektíve. Určite totiž padne hneď do oka jeho šírka záberu. Takmer neuveriteľných 21 milimetrov v prepočte na kinofilm. Tak do takéhoto širokého záberu dostanete pomerne zblízka aj takého žraloka. Na druhej strane parametrov objektívu stojí zoom. Ten je až 5-násobný, hoci sa objektív vôbec nevysúva. Všetko je to robené technológiou akoby periskopu, ktorú má Olympus už poriadne odskúšanú.

Popri objektíve sa o dosiahnutie kvalitných snímok má posnažiť aj samotný snímací čip. Senzor je v tomto prípade takmer pol palcový a samozrejme s technológiou CMOS. Ak by vás predsa len zaujímali megapixely, tak tých je tu 16. Aký by to bol odolný fotoaparát, keby nevedel bojovať aj proti traseniu rúk. Slúži mu na to hybridná technológia stabilizácie obrazu. Aby bol teda obraz vždy ostrý, zariadenie posúva objektívom a k tomu obraz stabilizuje aj digitálne. Podčiarknuté, sčítané, stabilizuje sa až v 5 osiach. Pre jednoduchosť fotenia zariadeniu nechýbajú Scénické režimy s predvolenými nastaveniami, napríklad pre fotenie krajiny, portrétu či snímanie v noci a mnohé ďalšie.

A aj umelci s fotografiou si prídu na svoje vďaka umeleckým filtrom, ktoré sa snažia pomocou niektorého z filtrov ovplyvniť výslednú fotografiu. Zadnú stranu fotoaparátu zdobí 3 palcový displej, ktorý pre zobrazovanie využíva celkom slušných viac ako 450 tisíc bodov. No to nie je jeho jediná výhoda. Veľkým prínosom pri fotení je aj to, že displej je otočný. Spracovanie obrazu rieši popri snímacom čipe aj obrazový procesor TruePic 7. generácie. 

TruePic pomáha aj pri nahrávaní videa, ktoré je možné zhotoviť až so 60 timi snímkami za sekundu. Video sa dá zachytiť aj v časozbernom móde, kedy sa vždy po uplynutí zadaného časového intervalu, uloží jedno políčko. Na konci tak môže vzniknúť naozaj zaujímavé video z prírody, či stavby domu. 

Čo dodať? TG850 je bojovník telom aj dušou. Len tak ho nezastavia mrazy, pády a už vôbec nie voda. Je to stroj, do koča aj do voza, jednoducho pracant na plný úväzok, ktorý si svoju úlohu veľmi rád splní aj pri vode na Slovensku, či v zahraničí. 

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a výrobok si môžete zakúpiť tu.)