Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Smartfón Apple iPhone 6 Plus

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
13. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známe americké jabĺčko spoza veľkej mláky dokáže vždy vzbudiť rozruch verejnosti keď predstavuje nejaké svoje nové zariadenia. Nebolo tomu inak ani pri uvedení novej série smartfónov Apple iPhone 6. Tam však k základnému zariadeniu pribudla ešte aj verzia plus, ktorá je väčšia.

Na vrchu balenia kraľuje samotný iPhone chránený jednorazovými fóliami. Potrebné návody sa zídu vždy, medzi nimi však netreba prehliadnuť ešte aj nástroj na otváranie slotu pre SIM kartu. Ďalej je tam biela USB nabíjačka aj s káblom. A nakoniec i slúchadlá, ktoré si vyslúžili pre seba samostatné balenie.

Oproti predchodcovi prináša iPhone 6 zlepšenia vo viacerých oblastiach. Je väčší, tenší, výkonnejší a s dlhšou výdržou na batériu.

Už tradične platí, že dizajn je v Apple prvoradý. Aj preto má zariadenie krivky, ktoré potešia oko a rovnako aj prsty a ruku pri uchopení.

Štíhlosť obom šesťkovým iphonom sedí. Kým pri základnom je 6,9 milimetra, u pluskovej verzie mierne narástla na 7,1.

Rovnako je Apple známy aj svojou precíznou vyladenosťou hardvéru a softvéru.

V ňom hrá určite jednu z hlavných úloh aj Retina displej, ktorý je známy nielen svojimi žiarivými farbami, ale aj multidotykovým ovládaním, ktoré dnes patrí k tým najdokonalejším.

Pri základnej verzii iphone 6 je pritom veľkosť uhlopriečky 4,7 palca a pri verzii plus je to až 5,5 palca. Rozdiely sú aj pri rozlíšení. Bežná verzia má 1334 na 750 bodov, no a plusková dostala plné HD rozlíšenie.

Nový je aj procesor. Prichádza so 64 bitovou architektúrou a prináša si samozrejme aj vyšší výkon. V práci mu pomáha aj pohybový koprocesor, ktorý zbiera údaje zo senzorov v telefóne ako aj z nového barometra.

Iphony sú už povestné svojimi fotoaparátmi. Preto si i kamera vyslúžila inovácie. Rovno nový 8 megapixelový snímací senzor, aj vďaka ktorému dokáže kamera rýchlejšie ostriť a nakrúcať Full HD videá so 60timi snímkami za sekundu. Novinkou je však aj spomalené video, pri ktorom tieto smartfóny zaznamenajú až 240 snímok za sekundu. Model plus navyše kamere pridal aj optickú stabilizáciu obrazu.

No a v neposlednom rade prichádza i osvedčená technológia v oblasti bezpečnosti. Nové iphony si v sebe prinášajú technológiu čítania odtlačkov prstov, zabudovanú do hlavného tlačidla „HOME“. Takto sa dá zariadenie bez problémov odomknúť len prstom používateľa, bez zadávania akýchkoľvek hesiel, či grafických reťazcov.

Nové zariadenia si už vyžadujú aj nový operačný systém. Preto sa spolu s nimi objavil systém iOS už vo verzii 8. Ten sa pritom snaží vyťažiť maximum z väčšieho displeja pomocou nových funkcií.

Nové, vylepšené iPhony sú teda tu a spolu s nimi aj množstvo zaujímavých funkcií, na ktorých množstvo si už skalní fanúšikovia zvykli. No a tých nových určite tiež potešia.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)