Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Samsung Galaxy S5

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
22. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavenie smartfónu Samsung Galaxy S5 bolo určite jednou z najväčších udalostí v mobilnom svete v prvej polovici roku 2014. A že sa bolo na čo tešiť, posúďte sami. Množstvo funkcií i senzorov je pripravených na vaše použitie.

Na prvý pohľad zaujme na S5ťke perforované riešenie zadnej strany smartfónu i pomerne nezvyklé uzatváranie mikro USB portu. Aj to je jeden z dôvodov, prečo má mobil posilnenú odolnosť voči vode, či prachu, v podobe štandardu IP67. Odolá tak v hĺbke vody jeden meter na tridsať minút. Full HD displej má rozmer päť celých jedna desatina palca a je vybavený technológiou Super AMOLED. Pod ním sa ukrýva štvorjadrový procesor Snapdragon 801 s taktom 2 a pol GHz, ktorý dopĺňajú 2 GB pamäte RAM. Úložný priestor 16 alebo 32 gigabajtov sa dá rozšíriť cez mikro SD kartu. O operačný systém sa stará Android KitKat 4.4.2 a o grafiku zasa Adreno 330.

Na zadnej strane je fotoaparát s rozlíšením 16 mpx s vylepšenými i novými funkciami. Je to napríklad selektívne zaostrenie, pri ktorom fotoaparát zaostrí v štýle zrkadlovky na konkrétny bod a ostatné časti scény rozmaže. Okrem toho je tu i dobre fungujúca technika vysokého dynamického rozsahu pre spracovanie presvetlených a tmavých scén. S5ťka má samozrejme aj prednú kameru. Tá je 2-mpx.

Nová batéria má kapacitu 2800 mAh, no je možné ju poriadne ušetriť pomocou funkcie externého šetrenia batérie. Vtedy telefón jedným tlačidlom prepnete do monochromatického režimu. Okrem toho je tu i funkcia Download Booster, vďaka ktorej sa dokážu navzájom spojiť rýchlosti WiFi signálu s LTE sieťou a zabezpečiť tak omnoho väčšiu výslednú rýchlosť pri sťahovaní súborov do vašej S-päťky.

Hlavné stredové tlačidlo obsahuje zabudovanú čítačku odtlačkov prstov. Umožňuje jednoducho odomykať telefón, či pristupovať k uzamknutému obsahu v smartfóne. Na zadnej strane je zase takmer nenápadne umiestnený senzor, ktorý dokáže merať srdcový tep, opäť priamo z prsta. Stačí ho priložiť k snímaču a do piatich sekúnd viete všetko o vašom pulze.

Vylepšená aplikácia S Health 3.0 zaznamenáva zase vašu činnosť i stravovacie návyky a teda komunikuje s ďalšími športovými funkciami. V aplikácii sú totiž predinštalované druhy aktivít, kde si navolíte vaše tréningy a tak sledujete svoj denný príjem i výdaj. Samsung Galaxy S5 je teda smartfón, ktorý myslí nie len na dobré fotografie či konektivitu, ale aj na váš zdravotný stav a dobrú kondíciu.

(Toto video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt môžete zakúpiť tu.)