Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na trh sa chystá vstúpiť budúca generácia bionickej paže LUKE

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúca generácia protetických paží by v reálnom svete už čoskoro mohla pomáhať ľuďom po amputácii ruky. Bionická paža s názvom LUKE bola predtým známa ako Deka Arm a bola vyvíjaná spoločnosťou DEKA Research & Development v rámci programu Revolutionizing Prosthetics od spoločnosti DARPA. Americká zdravotnícka organizácia FDA toto rameno schválila už v roku 2014 a koncom tohto roka by malo byť komerčne dostupné.

Rameno Deka Arm je prvé protetické rameno schválené pre komerčné trhy a dokáže prekladať signály z pacientových svalov do komplexných pohybov. Premenované na LUKE (Life Under Kinetic Evolution), bude toto rameno zaradené do novej produktovej kategórie pre integrované protetické ramená od výrobcu zdravotníckych pomôcok, spoločnosti Mobius Bionics, ktorá bude spolupracovať so zmluvným výrobcom Universal Instruments Corporation.

Budúca generácia bionickej paže LUKE bude už čoskoro komerčne dostupná

Centrom technológie bionickej paže LUKE sú elektromyogramové elektródy (EMG), ktoré slúžia pre prenos elektrických signálov zo svalov pacienta. Inováciou v tejto technológii je to, ako je systém schopný prekladať tieto signály do ramena pre kontrolu a silu pohybu. Nový systém sa pritom môže pochváliť až 10 stupňami voľnosti.

Bionická paža LUKE využíva vylepšenú technológiu pre citlivejšie pohyby a riadenú silu úchopu

Podľa spoločnosti Mobius Bionics bude rameno LUKE schopné dodať ľuďom s amputovanou rukou množstvo funkcií. Motorizovaný ramenný kĺb umožní dosiahnuť nad hlavu a za chrbát a lakeť je dostatočne silný, aby pacient mohol zdvihnúť plnú tašku s potravinami na stôl. Zápästie poskytne dostatočný rozsah pohybu s jemnou motorikou, ktorá umožní držať pohár s vodou nad hlavou alebo na úrovni pásu bez jej rozliatia. Navyše je komplexná ruka so štyrmi motormi citlivá tak, že umožní prenášanie vajec bez toho, aby prepadli alebo sa poškodili.

Motorizovaný systém bionickej paže LUKE sa môže pochváliť až 10 stupňami voľnosti

Systém je vybavený senzorom, ktorý pacientovi vráti informácie späť do jeho tela a dá mu tak spätnú väzbu o tom, ako pevne niečo uchopil. Ďalšou novinkou je prevedenie inerciálnych meracích senzorov pre nohy pacienta, ktoré sú bezdrôtovo pripojené k ramenu, a ktoré ponúkajú alternatívny spôsob kontroly.

Spoločnosť Mobius Bionics už teraz prijíma mená záujemcov, ktorí chcú ako jedni z prvých vlastniť inovatívnu protetickú pažu LUKE.

Bionická paža LUKE dokáže pacientovi zaslať spätnú väzbu o tom, ako silno uchopil daný predmet