Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cronovo: Prvé inteligentné hodinky na svete s EKG pre zdravší život

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viaceré inteligentné hodinky sú zamerané na zdravie používateľa a prinášajú mu monitorovanie srdcového tepu spolu s rôznymi funkciami pre sledovanie jeho fyzickej aktivity. Nové inteligentné hodinky Cronovo z Veľkej Británie však idú ešte ďalej, čo sa týka zdravia. Sú schopné sledovať hladinu stresu, metabolizmus a srdcový tep, pričom výrobca tvrdí, že jeho hodinky sú prvé a najmenšie EKG na svete.

Elektrokardiogram, alebo v skratke EKG, sleduje elektrickú aktivitu srdca a zobrazuje výsledky na grafe. Pomocou tejto technológie tak získali inteligentné hodinky Cronovo výhodu oproti bežným inteligentným hodinkám s funkciami sledovania zdravia používateľa, z ktorých väčšina má optické senzory pre meranie tepu srdca.

Inteligentné hodinky Cronovo disponujú EKG snímačom, cez ktorý sa sleduje srdcová frekvencia, metabolizmus a úroveň stresu

Hodinky Cronovo namiesto optického senzora používajú malé elektródy, ktoré priliehajú ku koži používateľa, a ktoré sledujú srdcovú frekvenciu. Táto metóda by pritom mala byť na 99,9 percent presná. Okrem toho snímač EKG dokáže sledovať úroveň metabolizmu používateľa, jeho vystavenie intenzívnym stresom a dobu zotavenia. Počas fyzickej aktivity animácie na displeji hodiniek ukazujú, ako dokončiť niektoré cvičenia, a hodinky dokonca ponúkajú aj režim pre vozíčkarov, ktorí chcú trénovať.

Cronovo na prvý pohľad vyzerajú ako každé iné inteligentné hodinky

Okrem sledovania zdravotných funkcií fungujú hodinky Cronovo rovnako ako iné inteligentné hodinky. Nositeľné zariadenie je kompatibilné s mobilnými zariadeniami s Android a iOS systémom a na displeji dokáže zobraziť oznámenia z kľúčových aplikácií, ako je napríklad WhatsApp a Facebook. Vďaka vstavanému mikrofónu a reproduktoru môže nositeľ dokonca cez hodinky prijímať hovory zo svojho prepojeného telefónu.

Inteligentné hodinky Cronovo disponujú prenosovou technológiou Bluetooth a Wifi, sú odolné voči vode a majú vymeniteľné remienky. Zabudovaná batéria by mala poskytnúť dostatok energie pre dva dni používania.

Hodinky Cronovo okrem EKG senzora ponúkajú aj bežné funkcie a aplikácie, na ktoré sú majitelia inteligentných hodiniek zvyknutí

Vývojári v súčasnosti hľadajú dostatok finančných prostriedkov pre spustenie výroby prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. A hoci do konca kampane zostáva viac ako 50 dní, už teraz sa im podarilo vyzbierať viac ako 38 000 libier, pričom požadovaná čiastka bola 25 000 libier. Hodinky Cronovo s EKG sa dajú získať za finančnú podporu v sume 84 libier (okolo 100 EUR), pričom ich maloobchodná cena vystúpi na 189 libier (asi 226 Eur). AK všetko pôjde podľa plánu, hodinky by mali byť zasielané podporovateľom kampane v novembri 2017.

Inteligentné hodinky Cronovo budú dostupné vo viacerých dizajnových vyhotoveniach