Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šikovný klip meria presnosť luxusných hodiniek a určuje ich kondíciu

Šikovný klip meria presnosť luxusných hodiniek a určuje ich kondíciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Majitelia mechanických luxusných hodiniek by sa mali uistiť, že ich hodinky udržiavajú správny čas. Dá sa to robiť buď zdĺhavým sledovaním a porovnávaním napríklad s rádiovým časovými hláseniami, čo nie je praktický spôsob. Druhý spôsob je ten, že pri podozrení na nepresnosť môže majiteľ zobrať svoje luxusné hodinky do opravovne, v ktorej majú k dispozícii veľké a drahé vybavenie.

Ženevský výrobca hodiniek Frederique Constant však prichádza s lacnejšou a pohodlnejšou alternatívou v podobe klipu Frederique Constant Analytics. Klip v spolupráci s mobilnou aplikáciou slúži pre meranie výkonu luxusných hodiniek, aby sa mohol majiteľ uistiť, že sú riadne udržiavané. Presnosť hodiniek je podľa hodinára významným indikátorom celkového stavu hodiniek. Tie môžu stratiť presnosť v priebehu času v dôsledku opotrebenia komponentov, alebo oxidácie mazív a ich rozkladu.

Klip Frederique Constant Analytics dokáže podľa frekvencie zotrvačníka určiť presnosť luxusných hodiniek

Priebežným záznamom presnosti hodiniek pritom môžu majitelia určiť, kedy je potrebné hodinky zobrať do servisu. V tom by im po novom mohol pomôcť práve klip Frederique Constant Analytics, ktorý presnosť hodiniek diagnostikuje snímaním oscilácie zotrvačníka. Ten v náramkových hodinkách je podobný veľkému kyvadlu hodín, no namiesto hojdania sa závažia zo strany na stranu s zotrvačník otáča v smere hodinových ručičiek a proti smeru hodinových ručičiek oproti pružine.

Oscilácia je úplný obrat tam a späť do počiatočného bodu, pričom vibrácia prebieha v polke otáčky zotrvačníka. Vyjadruje sa to ako frekvencia, ktorá sa meria v kmitoch za sekundu, čiže Hertzoch (Hz) alebo vibráciách za hodinu. Ak je zotrvačník v hodinách mimo o niekoľko stupňov, vykáže to zmenu frekvencie.

Klip Frederique Constant Analytics spolupracuje s mobilnou aplikáciou, ktorá zobrazuje analýzu hodiniek v priebehu času

Klip Frederique Constant Analytics sú svorky cez hodinky, ktoré využívajú sofistikovaný mikrofón na štúdium práve tejto frekvencie. Zariadenie sa spája so sprievodnou mobilnou aplikáciou SwissConnect Analytics pre systémy iOS a Android. Vďaka tomu je meranie presnosti hodiniek otázkou niekoľkých sekúnd s presnosťou ± 0,2 s za deň.

Po analýze sa výsledky zobrazujú v reálnom čase ako zvukové vlny. Aplikácia vytvára grafy, ktoré možno uložiť na neskoršie štúdium ako obraz získaných meraní počas mnohých hodín pre väčšiu presnosť výsledkov. Okrem toho merania môžu byť automaticky uložené na cloudovom učte, kde sa dajú porovnávať po dobu mesiacov alebo dokonca rokov, aby sa zistilo, ako dobre hodinky fungujú a či ich nie je potrebné dať do servisu.

Klip Frederique Constant Analytics by mal pracovať s takmer všetkými hodinkami na trhu

Podľa vyjadrenia výrobcu by mal klip Frederique Constant Analytics zvládnuť rozsah frekvencií pre takmer všetky hodinky na trhu. Keďže však ide o zariadenie a audio analyzátorom, môže mať problémy s nezvyčajnými pohybmi u špeciálnych hodiniek. Cena za tento jednoduchý a pohodlný merač presnosti luxusných hodiniek je stanovená na 99 EUR.