Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Matrix PowerWatch: Inteligentné hodinky, ktoré sú poháňané iba telesným teplom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Problémom dnešných inteligentných hodiniek a mobilných zariadení všeobecne je to, že ich zabudovaná batéria nevydrží príliš dlho a často sa vybije práve v ten najnevhodnejší moment. Vývojári zo spoločnosti Matrix Industries však zostrojili inteligentné hodinky Matrix PowerWatch, ktoré využívajú termoelektrické technológie a komponenty, ktoré dokážu napájať hodinky z telesného tepla ich nositeľa bez nutnosti akejkoľvek batérie.

Výrobca pracoval na vývoji hodiniek päť rokov a za tú dobu zostrojil niekoľko prototypov, kým sa dostal vývoj do štádia, že hodinky Matrix PowerWatch môžu byť ponúknuté spotrebiteľom prostredníctvom start-up kampane. Podľa vyjadrenia spoločnosti Matrix Industries dokáže ľudské telo vytvoriť počas pokoja dostatok termoelektrickej energie pre napájanie žiarovky v izbe a dostatok energie pre celú domácnosť (približne 1 kW) počas intenzívneho cvičenia.

Inteligentné hodinky Matrix PowerWatch sú vďaka termoelektickej technológii napájané iba za pomoci telesného tepla nositeľa

Inteligentné hodinky Matrix PowerWatch zobrazujú používateľovi údaj, koľko energie vygeneroval, spolu s ďalšími fitness údajmi, ako je sledovanie počtu spálených kalórií, prejdených krokov a údajov o kvalite spánku. Hodinky umožňujú zmenu ciferníka podľa výberu používateľa a výrobca pracuje aj na aplikácii PowerWatch pre prenos dát do iOS alebo Android zariadení a do cloudového úložiska.

Hodinky Matrix PowerWatch ponúkajú štandardné merania fyzickej aktivity a kvality spánku

Ak používateľ dá dole hodinky z ruky, uložia sa do režimu spánku a automaticky sa prebudia, keď sa opäť dotknú ľudského tela. Medzi ďalšie vlastnosti hodiniek patrí vodotesnosť do 50tich metrov. Hodinky Matrix PowerWatch sú postavené na čipovej sade Ambiq Apollo, ktorá je navrhnutá tak, aby mali mimoriadne nízku spotrebu. Nechýba preto ani nízkoenergetické pripojenie Bluetooth 4.0 Low Energy. Čo však chýba, oproti iným fitness zariadeniam, je GPS alebo senzor pre meranie srdcového tepu.

Inteligentné hodinky Matrix PowerWatch sú vodotesné do hĺbky 50tich metrov

Hodinky Matrix PowerWatch môžu byť prvou lastovičkou, ktorá využíva telesné teplo a tak by v budúcnosti vďaka tejto technológii mohlo pribudnúť viacero podobných mobilných zariadení. Podľa výrobcu umožňuje termoelektrická technológia Matrix napájanie širokej škály výrobkov, ktoré by tak nemuseli mať batérie alebo napájanie z externého zdroja.

Vývojári pracujú aj na sprievodnej aplikácii pre inteligentné hodinky Matrix PowerWatch

Inteligentné hodinky Matrix PowerWatch sú momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo a hoci do konca kampane zostávajú ešte dva mesiace, už teraz sa podarilo vyzbierať viac ako dvojnásobok z požadovanej sumy 100 000 dolárov. Hodinky sú k dispozícii za cenu 100 dolárov v kampani, pričom odhadovaná maloobchodná cena bude 170 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánu, hodinky by mali byť zasielané podporovateľom kampane v júli 2017.