Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vertex kombinuje vlastnosti drónu a lietadla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dróny zažívajú zlatú éru a okrem pridávania stále novších funkcií sa vývojári zaoberajú aj riešením ich stability a rýchlosti, prvé menované zvládli vďaka svojím vrtulám na jednotku, no pri rýchlosti stále nemajú na malé bezpilotné lietadlá. S kombináciou oboch vlastností sa snaží presadiť na startup portáli Kickstarter novinka pod názvom Vertex.

Ide vlastne o taký hybrid medzi drónom a lietadlom. Vertex má štyri nezávislé výklopné motorové vrtule, ktoré ho poháňajú a riaditeľný kolesový podvozok. Samozrejme, keďže sa jedná o hybrid, je Vertex vybavený krídlami.

Vertex Hybrid

Krídla sa dajú kompletne odstrániť a môžete tak zariadenie používať čisto ako kvadrokoptéru. A pre získanie efektívnejšieho letu sa tieto krídla môžu zameniť za ešte väčšie krídla.

Režimy medzi lietadlom a drónom si používateľ môže prepínať pomocou rádiového diaľkového ovládača, ktorý otočí motorové vrtule z horizontálnej do vertikálnej polohy a naopak. Vývojári tvrdia, že počas prepínania režimu sa ich stroj dokáže udržať vo vzduchu a nepadne na zem, ak ho však nebudete prepínať príliš rýchlo.

Vertex Hybrid

Vertex podporuje kamery GoPro, ktoré sa montujú na záves s dvomi osami pohybu. Vertex je v momentálnej fáze ovládateľný čisto manuálne, ale jeho tvorcovia sľubujú pridanie i polo-autonómneho systému.

Hybrid ukrýva v sebe vymeniteľnú lítium-polymérovú batériu s kapacitou 5300 mAh, ktorá mu na jedno nabitie poskytne 15 minút letu v režime drónu a až 35 minút v režime s krídlami.

Vertex Hybrid