Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jambé: Digitálny bubon s desiatimi zónami hrateľnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jambé je zariadenie, ktoré v sebe spája prvky elektronických bicích, ručných úderov a ľahkého vyklepávania prstami do jedného tradične vyzerajúceho perkusného nástroja. Tomu sú prispôsobené použité materiály a senzory, ktoré zaznamenajú a spracujú rôznu silu úderu na plochu zariadenia.

Hracia plocha bubna je mechanicky odolná a efektívne prenáša silu do senzorov umiestnených poď ňou. Má dobrý odraz pre použitie hracích paličiek ale zvláda aj citlivé a jemné údery rukou alebo prstami. Kruhový rám bubna je vyrobený z tvrdého dreva a samotná hracia plocha je rozdelená na 10 zón.

Jambé

Hracie zóny vytvárajú geometrický obrazec, ktorý je navrhnutý tak, aby dobre umožňoval hudobníkom používať svoje schopnosti a tiež sprostredkuje nové kreatívne možnosti pri hre na tento nástroj. Každý zo senzorov by pritom mal byť schopný identifikovať viac ako tisíc úrovní tlaku.

Akciu registrujú tenké, viacvrstvové membrány s citlivými rezistormi, ktoré ju transformujú do dynamických zvukov pomocou vlastnej aplikácie pre zariadenia bežiace na operačnom systéme iOS. Ak vývojári vyriešia isté problémy, začne sa uvažovať aj nad verziou pre Android.

Jambé

Aplikácia poskytuje používateľovi celý rad veľkých ikon, ktorými sa menia zvuky z prednastavených nástrojov pridelené pre každú zónu zariadenia. Tie sa môžu v reálnom čase zmeniť jednoduchým poklepaním na obrázok v mobilnom zariadení. Aplikácia sa tiež dá použiť na vytvorenie vlastnej sady zvukov a používateľ si môže nastaviť citlivosť zariadenia Jambé.

Digitálne bicie Jambé sú kompatibilné so štandardnými bubnovými stojanmi pre integráciu do plne akustickej alebo digitálnej zostavy. Dajú sa použiť ako samostatný nástroj umiestnený na stojane alebo ako bubon položený na kolenách hráča. Podporovaný je aj MIDI výstup.

Jambé

Projekt sa momentálne uchádza o svoju pozornosť prostredníctvom start-up kampane a ak všetko dobre dopadne, prvé kusy Jambé by sa mohli začať dodávať v priebehu augusta.

Jambé