Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Suborbitálny raketoplán VSS Unity sa chystá vyniesť do vesmíru prvých turistov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sir Richard Branson, známy podnikateľ a vizionár, plánuje pod svojou divíziou Virgin Galactic, spustiť prvé komerčné lety do vesmíru. Po určitých problémoch v minulosti sa vývojárom podarilo posunúť tento sen bližšie k realite a tak mohol byť verejnosti predstavený nový suborbitálny raketoplán SpaceshipTwo. Mimochodom ten zaujal i známeho teoretického fyzika, profesora Stephena Hawkinga.

Výrobný proces vesmírnej lodi SpaceshipTwo, ktorá je určená pre komerčné lety do vesmíru, sa začal už v roku 2012. Koncom roku 2014, kedy počas testovacieho letu došlo k nehode, bol prerušený. Vývojári zo spoločnosti Spaceship Company, ktorá je odnožou Virgin Galactic, sa ale nevzdávali a vďaka tomu mohol vzniknúť priamy nástupca vesmírnej lode SpaceshipTwo.

„Bolo to možné vďaka tomu, že sme pokračovali v prácach ďalších 15 mesiacov. Mali sme tak čas pridať niekoľko bezpečnostných vylepšení, ktoré nie sú na predchádzajúcej lodi. Aj nová verzia vyzerá podľa mňa dobre a moderne. Myslím si, že testovací tím sa už teší na prvé letecké testy v reálnych podmienkach,“ hovorí Sir Richard Branson, Virgin Galactic.

O projekt sa zaujíma aj známy teoretický fyzik, profesor Stephen Hawking, ktorý dostal od Sira Richarda Bransona ponuku stať sa v budúcnosti jedným z prvých súkromných astronautov. Profesor dokonca premenoval novú verziu suborbitálneho raketoplánu SpaceshipTwo na VSS Unity.

„Vstupujeme do nového kozmického veku, ktorý by nám mal pomôcť vytvoriť novú ľudskú jednotu. Komerčné lety do vesmíru umožnia cestujúcim, ako aj nám vedcom, chápať nové perspektívy života vo vesmíre, i na Zemi,“ hovorí profesor Stephen Hawking, teoretický fyzik.

Raketoplán VSS Unity poskytne vo finálnej podobe priestor nielen dvom jeho pilotom, ale aj šiestim cestujúcim, ktorým umožní približne štvorminútový výlet do tajomného vesmíru. Znie to možno neuveriteľne, ale prví vesmírni turisti by sa na takýto netradičný výlet mohli vybrať už v roku 2018.