Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvrhom odolný systém využíva rádiové podpisy na kontrolu jadrových zbraní

Podvrhom odolný systém využíva rádiové podpisy na kontrolu jadrových zbraní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodný tím odborníkov na IT bezpečnosť pod vedením Inštitútu Maxa Plancka pre bezpečnosť a súkromie a Rúrskej univerzity v Bochume vyvinul spôsob, ako pomocou rádiových signálov overiť umiestnenie zásob jadrových zbraní.

Zmluvy o kontrole zbrojenia poskytujú svetu určitú záruku, že jadrové zbrane možno aspoň sledovať a že bezohľadnému štátu možno prostredníctvom inšpekcie a monitorovania zabrániť, aby tajne zhromažďoval zásoby bojových jadrových hlavíc s nepriateľským zámerom.

No takéto dohody často spočívajú na paradoxe. Ak si dva národy dôverujú natoľko, že takúto dohodu uzavrú v dobrej viere, potom sa overovanie stáva len zbytočnou formalitou. Na druhej strane, ak takúto dohodu uzavrú dva štáty, ktoré si navzájom nedôverujú, potom sa overovanie stáva nevyhnutnosťou. Overovanie si však vyžaduje dôveru, ktorej nedostatok je celým zmyslom dohody. Ak neexistujú veľmi silné stimuly, aké existovali po rozpade ZSSR, môže sa z toho rýchlo stať neustála hra podvodov.

Ďalšia prekážka je technologická. Ako vyrobiť monitorovacie zariadenie, ktoré nemožno oklamať alebo sfalšovať? Ak máte zariadenia, ktoré sledujú bunker plný jadrových hlavíc, ako zabezpečíte, aby neboli tajne presunuté alebo nahradené maketami? Ako to spraviť, ak majú ľudskí inšpektori návštevy zakázané?

Systém využíva otočné zrkadlá na zabránenie podvodu.

Výskumný tím dostal nápad použiť rádiové podpisy ako spôsob monitorovania zásob jadrových zbraní. Cieľom je umiestniť antény v miestnosti s hlavicami. Jedna anténa vysiela signál, ktorý sa odráža od stien miestnosti a druhá ho prijíma a zaznamenáva. Podľa tímu je tento podpis presný, takže ak sa čokoľvek v miestnosti pohne, dokonca aj nepatrne, dá sa to zistiť ďalším podpisom.

V praxi by krajina, ktorá má zásoby jadrových hlavíc, bola požiadaná overujúcou krajinou, aby na požiadanie poslala nový rádiový podpis cez internet na porovnanie s originálom. Ak sa zhodujú, všetko je v poriadku. Ak nie, potom sa deje niečo nekalé. To sa však dá veľmi ľahko obísť, ak sa pošle kópia pôvodného podpisu. Aby sa tomu zabránilo, tím zaviedol malé prekvapenie. Keď sa zachytí prvý rádiový signál, v miestnosti sa nastaví séria 20 náhodne tvarovaných rotujúcich zrkadiel.

Inštalácia zrkadiel.

Tieto zrkadlá odrážajú rádiové vlny a vytvárajú podpis, ktorý vytvára 10⁴⁶ možných konfigurácií. Aby mohol byť sfalšovaný, musel by holdingový štát presne vedieť, kedy bol rádiový podpis urobený, alebo to by si vyžiadalo osem týždňov výpočtov. No overovateľ môže požadovať, aby odpoveď prišla v priebehu niekoľkých sekúnd. Okrem toho môže byť bezpečnosť rozšírená pridaním zrkadiel a odoslaním falošných požiadaviek na overenie, aby sa zabránilo tomu, že štát, ktorý je držiteľom jadrových zbraní, dedukuje podpis pomocou strojového učenia.

„Táto technológia kombinuje hodnotenia kybernetickej a fyzickej bezpečnosti, ktoré boli predtým možné len na dátach a bezpečnostných čipoch, s fyzikou medzi systémami úplne novým spôsobom,“ povedal profesor Christian Zenger, vedúci výskumnej skupiny Secure Mobile Communication na Rúrskej univerzite v Bochume a CEO spoločnosti PHYSEC GmbH. „To umožňuje novú úroveň dôvery, najmä pre internet vecí“.

Výskum bol nedávno publikovaný v Nature Communications.

Systémy testovania rádiového podpisu.