Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako sa zmení život o 50 rokov? Vízia čoraz rýchlejšieho technologického vývoja

Ako sa zmení život o 50 rokov? Vízia čoraz rýchlejšieho technologického vývoja
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odvážni futuristi z predchádzajúceho milénia sa zamýšľali nad rokom 2022 tak, ako sa my teraz zamýšľame napríklad nad rokom 2072. Podľa ich smelých predstáv nás dnes mali obsluhovať inteligentní roboti a jazdiť by sme mali výlučne v lietajúcich autách. Aj keď tieto prvky ešte nie sú našou každodennou realitou, ako spoločnosť sme vo svete techniky postúpili naozaj ďaleko. Technologický vývoj z posledných rokov nám dokonca dokazuje, že posúvať sa budeme čoraz rýchlejšie.

Elektromobily s autopilotom

 

Autopilot má potenciál doviezť nás tam, kam potrebujeme, bez toho, aby sme museli čo i len prstom pohnúť. Síce sme stále len na začiatku tejto strastiplnej cesty, priepasť medzi manuálnou a automatickou jazdou sa stále zmenšuje. Dnes máme k dispozícii autá, ktoré automaticky zabrzdia, ak predpovedajú kolíziu alebo systémy, ktoré vás samé udržia v strede cestného pruhu. Aj samotný elektromobil bez spaľovacieho motora tiež prešiel dlhú cestu od svojho vzniku. A práve spojenie autopilota s elektromobilom sa nám ponúka ako jedna z realistických vízií do budúcnosti.

Zdroj: pexels.com

Môže za to aj fakt, že veľkí hráči na poli elektromobility neustále investujú do nových technológií a vývoja. To znamená nárast konkurencie, ktorá bude mať za následok posun o míľové kroky vpred v najbližších desaťročiach. Podľa odhadov je dokonca úplná automatizácia predpokladaná v priebehu nasledujúcich 10 rokov. Do hry však môže vstúpiť ešte čokoľvek, napríklad vládne nariadenia, reakcia spoločnosti či bezpečnostné a etické otázky.

Personalizovaná reklama

 

Veľké spoločnosti o nás už v súčasnosti zhromažďujú súkromné údaje s cieľom personalizovanej reklamy, respektíve s cieľom nákupov šitých na mieru. Môžeme preto očakávať, že aj táto oblasť bude nasledujúcich 50 rokov napredovať. Môže za to práve umelá inteligencia, vďaka ktorej je možná čoraz podrobnejšia analýza vašej histórie vo vašich súkromných technologických zariadeniach a následne personalizovaná ponuka reklám.

Zdroj: pexels.com

Čo sa reklamy ako takej týka, umelá inteligencia nie je jediným prvkom, ktorý sa podieľa na závratnom pokroku. Ešte významnejšiu rolu bude hrať aj virtuálna realita ponúkajúca čoraz autentickejší zážitok v digitálnom svete. Predstavte si, že si budete môcť pred kúpou nábytku pozrieť, ako bude vyzerať vo vašom byte. A dokonca za to nebudete musieť platiť šikovným dizajnérom a čakať dlhé dni na vizualizáciu priestorov.

Technológie v podobe implantátov

 

Praktická stránka nositeľných zariadení, ktoré so sebou môžeme vziať kamkoľvek, napríklad inteligentné hodinky, náramky, prstene či slúchadlá, sa v bežnom živote osvedčila. V blízkej budúcnosti sa však očakáva ešte prenikavejšie riešenie. Riešenie, ktoré nám prenikne doslova až pod kožu, a teda mikročipy či rôzne iné podkožné implantáty. Na začiatku to znelo príliš pritiahnuté za vlasy, no už dnes sa môžeme stretnúť s príbehmi ľudí, ktorí si dali zaviesť mikročip na bezhotovostné platby v obchodoch či bankomatoch. Je už len otázka času, kedy sa táto technológia rozšíri do celého sveta, prípadne sa dočkáme jej vylepšení.

Zdroj: pexels.com

Je naozaj ťažké s určitosťou povedať, ktoré predpovede súčasných vizionárov sa do 50 rokov skutočne naplnia. Bude však zaujímavé sledovať v priebehu času pokroky vedy a techniky, ktorých vývoj nás každým dňom ohuruje a šokuje zároveň.