Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ASUS sa pochválil novými hernými zariadeniami ROG a revolučnými smartfónmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taiwanský výrobca ASUS je známy tým, že na výstave Computex, na domácej pôde, nesmie nikdy chýbať. Pod kožu sa mu však dostalo aj podujatie CES. Každý rok sa tak pred nabitou sálou tlačovej konferencie v Las Vegas pochváli ďalšími zaujímavými inováciami. Tento rok sa zameral na zariadenia so známej hernej série ROG. No novinárov sa snažil zaujať aj dvojicou smartfónov, ktoré posúvajú svoje schopnosti a možnosti zase o krôčik ďalej.

Firma ASUS je nielen u nás známa veľkej väčšine nadšencov počítačových hier. Práve im bola venovaná časť produktov, ktoré si výrobca do Las Vegas priniesol. Zo základných dosiek v sérii Maximus IX pre procesory Intel Core 7. generácie asi najviac zaujme základná doska APEX, ktorá má na konte už osem svetových rekordov a množstvo prvenstiev v rôznych testoch a najmä v benchmarkoch.

Svetlo sveta uzreli aj nové herné notebooky GL553 a GL753, ktoré podporujú súbežné stlačenie až 30tich kláves. Z desktopových herných zariadení stojí za povšimnutie ROG GR8 II, možno aj preto, že je to zrejme najmenší PC stroj vytvorený pre virtuálnu realitu. Charakterizuje ho vysoký výkon ukrytý do skrinky s objemom len 4 litre, vrátane osvetlenia a špeciálnych efektov.

Zaujímavosťou bol pritom aj nový herný router ROG Rapture GT-AC5300. Je to prvý router navrhnutý pre gaming, vďaka čomu by malo byť hranie hier po sieti rýchlejšie a plynulejšie.

Dnes už je samozrejmosťou, že vlajkové lode smartfónov sú vybavené poriadnymi fotoaparátmi. Niektorí výrobcovia sa však rozhodli ísť ešte ďalej a vyrobili aj také mobilné telefóny, ktoré sú na fotenie priamo zamerané. Na toto cieli aj nový kúsok ASUSu - ZenFone 3 Zoom. Jeho názov priamo evokuje jeho hlavnú zbraň, ktorou je práve zoom, teda približovanie snímanej scény.

„Prinášame až 12 násobný optický zoom spolu s kombináciou najnovších hardvérových a softvérových technológií. Je to ideálna fúzia optického a digitálneho zoomu, ktorá prelomí bariéry vzdialeností pri fotografovaní,“ hovorí pán Jonney Shih, predseda spoločnosti, ASUS.

Pre pokročilejších používateľov nechýba možnosť manuálnych nastavení a ukladanie snímok vo formáte RAW. No a nadšenci autoportrétov sa môžu zase realizovať s predným širokouhlým fotoaparátom s rozlíšením až 13 megapixlov. A netreba sa pritom strachovať, že práve v tom najlepšom momente dôjde telefónu šťava. Dlhšie v akcii ho totiž podrží batéria s kapacitou až 5000 mAh.

Smartfón ASUS ZenFone AR

Fotoaparáty novinárov neprestajne pracovali aj počas predstavenia druhého smartfónu ZenFone AR. Ide totiž o prvé mobilné zariadenie, ktoré súbežne podporuje technológiu Tango pre rozšírenú realitu a platformu Daydream pre virtuálnu realitu, obe z dielne Google. Používatelia sa pritom do rozšírenej reality dostanú vďaka inovatívnemu systému kamier od ASUSu.

„ZenFone AR má TriCam systém. Ten obsahuje tri kamery pre sledovanie pohybu, rozpoznávanie hĺbky v priestore a poskytnutie záberov vo vysokom rozlíšení. To všetko naozaj v tenkom a štýlovom smartfóne. Cez displej môžete pracovať s virtuálnymi objektmi, ktoré vyzerajú byť umiestnené v skutočnom svete, no v skutočnosti ide o zážitok z rozšírenej reality.“

Pre rozšírenú realitu s technológiou Tango sú k dispozícii rôzne hry, zábavné a výukové aplikácie, no dá sa využiť aj pri online nakupovaní oblečenia, či zariaďovaní domácností nábytkom. ZenFone AR sa pritom dá použiť aj ako vstupná brána do virtuálnej reality.

„Spoločne s headsetom Daydream tak môžete relaxovať v súkromnom virtuálnom kine, hrať hry, ktoré vás vložia do centra diania, alebo z pohodlia vášho domova sa môžete vydať na zaujímavé miesta kdekoľvek na svete,“ dodáva pán Jonney Shih, predseda spoločnosti, ASUS.

Do rodiny mobilných zariadení Zen však pribudol aj nový notebook ZenBook 3 Deluxe. Pochváliť sa môže pochváliť tenkým 13 palcovým telom, v ktorom je však osadený 14 palcový displej. Potešia aj tri porty USB-C, z ktorých dva podporujú technológiu Thunderbolt. No a nechýba čítačka odtlačkov prstov pre bezpečný prístup.

Najmä pre hráčov by sa portálom do sveta virtuálnej reality mohlo stať aj iné zariadenie z dielne taiwanského výrobcu. Je ním VivoPC X v tvare prenosného desktopu, ktorý je o niečo málo väčší, ako bežná herná konzola. Systém je poháňaný najnovším procesorom Core i5 Kaby Lake spolu s grafickou kartou Nvidia GTX 1060, s optimalizáciou pre zážitky vo virtuálnej realite.

Vyzerá to, že náš svet sa bude čoraz viac zmiešavať s rozšírenou alebo virtuálnou realitou. Ako to naznačili aj zástupcovia ASUSu na tlačovej konferencii, výrobca tomuto smeru verí, a zvlášť v súvislosti s mobilnými zariadeniami. Rozhodne v tom plánuje pokračovať, a tak bude zaujímavé sledovať, ako tieto novodobé výdobytky chytia ľudí za srdce.