Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo predstavilo na CES 2017 vylepšené zariadenia z modelového radu X1

Lenovo predstavilo na CES 2017 vylepšené zariadenia z modelového radu X1
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínske Lenovo prišlo na veľtrh CES 2017 so štvrtou generáciou modelového radu ThinkPad X1. Tieto biznisové ultrabooky, hybridné riešenia a tablety sa špecializujú hlavne na často cestujúcich profesionálov, ktorým ponúkajú veľký výkon pri nízkej hmotnosti.

Prvým predstaveným bol notebook X1 Carbon ktorý priniesol už osvedčené riešenie 14 palcového displeja v 13 palcovom tele. Displej vypĺňa prakticky celú plochu obrazovky a necháva na okrajoch iba minimálny rámik, ktorý je nutný na osadenie. Podobné riešenie už Lenovo ponúklo vo svojom vydarenom modeli Yoga 910.

Nebolo to posledné vylepšenie, ktoré X1 Carbon priniesol, výrobcovi sa totiž podarilo znížiť aj váhu zariadenia a to na pohodlných 1,14 kilogramu, pri hrúbke tela len 16 milimetrov. Vývojári z Lenova zapracovali aj na zvýšení bezpečnosti a notebook sa tak môže pochváliť nielen čítačkou odtlačkov prstov, ale aj infračervenou prednou kamerou. Tá slúži na rozpoznávanie tváre a je spárovaná so systémom prihlasovania Windows Hello.

Notebook Lenovo X1 Carbon

Lenovo tvrdí, že ako prvý biznis notebook, X1 Carbon podporuje FIDO autentifikáciu pre PayPal. Do konektorovej výbavy sa dostali dva Thunderbolt 3 porty a rovnaký počet USB 3 konektorov. HDMI a Eternetový port sú už samozrejmosťou. Z bezdrôtových technológií stojí za zmienku super rýchle WiGig a mobilné LTE-A.

No a nakoniec jeden z kľúčových parametrov pre prenosné zariadenia, a to životnosť batérie. Výrobca sa bije do pŕs až za 15 a pol hodinovú výdrž, čo je veľmi zaujímavé číslo aj pre naozaj dlhé pracovné cesty.

Konvertibilné zariadenie Lenovo X1 Yoga

Ďalším pánom na holenie je hybridný model Yoga. Ten je navrhnutý pre kreatívnejších používateľov a preto dostal do vienka aj dotykový displej a digitálne pero. Po predošlom modeli zdedil OLED display, ale grafickou kartou Intel Iris sa špecializuje hlavne na grafiku. Teda nie že by ste si príležitostne nemohli zahrať nejakú náročnú hru, nie je to však cieľová méta.

V rámci inovácií dostal aj trocha nových bezdrôtových technológií z modelu X1 Carbon, a to WiGig, ako aj LTE-A. Nezabudlo sa ani na porty a má ich dokonca o jedno USB 3.0 viac, ako X1 Carbon. Bezpečnosť je tiež pokrytá čitačkou odtlačkov a infračervenou kamerou pre skenovanie tváre používateľa.

Lenovo X1 Tablet

Posledným príbuzným z rodiny X1 je X1 Tablet. Ten zaznamenal najmenšie zmeny oproti predošlej verzii, ale môže sa pochváliť najnovšími procesormi Intel, a to až Core i7. Samozrejme aj bezdrôtové technológie posilnili a do tenkého tela sa dostali WiGig, ako aj LTE-Ačko. Modulárnosť tohto tabletu znova umožňuje pripojiť, okrem externej batérie, dokonca aj projektor.