Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové modely Apple MacBook Pro sú tenšie, ľahšie a aj výkonnejšie

Nové modely Apple MacBook Pro sú tenšie, ľahšie a aj výkonnejšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Apple predstavila trojicu aktualizovaných notebookov MacBook Pro, z ktorých dva sú vybavené multi-dotykovým rozhraním Touch Bar, ktoré je umiestnené tesne nad klávesnicou notebooku. Touch Bar prináša používateľom možnosť priradenia prispôsobiteľných skratiek pre konkrétne aplikácie.

Multi-dotykové rozhranie Touch Bar pre notebooky Apple MacBook Pro nahrádza fyzické funkčné klávesy F1 – F12 a prináša dynamické skratky, ktoré sa menia v závislosti od osobných preferencií používateľa, a podľa toho, ktorú aplikáciu používa. Okrem toho sú nové notebooky MacBook Pro vybavené aj technológiou Touch ID pre snímanie odtlačku prstov pre bezpečnú autentifikáciu používateľa.

Spoločnosť Apple predstavila novú generáciu notebookov MacBook Pro s 13 a 15 palcovým displejom

Apple demonštroval nástroj Touch Bar v natívnych aplikáciách, ako aj v aplikáciách tretích strán. V niektorých aplikáciách sa tak panel s nástrojmi presunul priamo na dotykové rozhranie. Napríklad v Messages sa Touch Bar naplnil obrázkami emoji a návrhmi pre prediktívne zadávanie textu. V aplikácii Photos môže byť Touch Bar použitý na prezeranie a rýchle úpravy snímok.

Pri prezentácii sa Touch Bar úspešne popasoval aj s aplikáciami Final Cut Pro, Photoshop a DJ Pro. Pričom aplikácie tretích strán by mali začať naplno podporovať Touch Bar do konca tohto roka. Apple prisľúbil do budúcnosti aj kompatibilitu s Microsoft Office.

Nové modely MacBook Pro sa môžu pochváliť multi-dotykovým rozhraním Touch Bar, ktoré slúži pre prispôsobiteľné ovládanie aplikácií

Nový MacBook Pro sa vybavil aj oveľa väčším trackpadom Force Touch. V prípade dvoch 13 palcových modelov narástol o 46 percent, a u modelu s 15 palcovým displejom sa plocha zväčšila až o 50 percent. Vylepšenia sa dočkalo aj ozvučenie, reproduktory sú hlasnejšie s dvojnásobným dynamickým rozsahom. A nezabudlo sa ani na samotný displej, ktorý dostal do vienka o 25 percent väčší rozsah farieb a o 67 percent vyšší kontrastný pomer.

Displej notebooku MacBook Pro má väčší rozsah farieb a vyšší farebný kontrast

Nové notebooky MacBook Pro sú tiež tenšie a ľahšie. 13 palcový model má hrúbku len 14,9 milimetra, čo predstavuje zníženie o 17 percent oproti minuloročnému modelu. Verzia s 15 palcovým displejom je hrubá 15,5 milimetra, čo je o 14 percent menej, ako minulý rok. Obe verzie notebookov pritom vážia o pol kila menej, ako ich starší bratia.

Nové notebooky MacBook Pro bežia na operačnom systéme MacOS Sierra. Základný model s 13 palcovým displejom bez rozhrania Touch Bar je vybavený procesorom Intel Core i5 s rýchlosťou v režime Turbo Boost až do 3,1 GHz, 8 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB úložného priestoru na SSD disku. Tento model už je v predaji za cenu od 1499 dolárov.

Nové modely MacBook Pro pre rok 2016 sú tenšie a ľahšie, ako ich staršia generácia

Pokiaľ ide o notebooky s dotykovým rozhraním Touch Bar, 13 palcová verzia je vybavená procesorom Intel Core i5 s rýchlosťou v režime Turbo Boost až do 3,1 GHz, 8 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB SSD úložného priestoru. Cena sa začína od 1799 dolárov. Verzia s 15 palcovým displejom je poháňaná procesorom Intel Core i7 s Turbo Boost rýchlosťou až do 3,5 GHz, spolu so 16timi GB operačnej pamäte RAM a 256 GB flashového úložného priestoru. Cena tohto modelu sa začína od 2399 dolárov. Obe verzie sú k dispozícii na predobjednávku, pričom by sa mali začať predávať v priebehu 2 - 3 týždňov.

MacBook Pro bude dostupný v troch verziách: 13 palcovej bez Touch Baru, a v 13 a 15 palcovej s Touch Barom