Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Holandsko spúšťa prvú celoštátnu sieť Internetu vecí na svete

Holandsko spúšťa prvú celoštátnu sieť Internetu vecí na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci juhokórejská telekomunikačná spoločnosť SK Telekom nedávno oznámila, že ako prvá na svet spustí svoju celoštátnu sieť Internetu vecí (IoT), vyzerá to, že v týchto pretekoch o prvenstvo ju porazí Holandsko. Holandská telekomunikačná spoločnosť KPN koncom týždňa zapla vlastný systém, ktorý údajne pokrýva celú krajinu a bude použitý pre pripojenie miliónov zariadení.

Technici z KPN na stovky existujúcich mobilných vysielačov namontovali LoRa (LongRange) brány a antény, ktorými sa vytvorí nová verejná sieť určená pre zariadenia v Internete vecí. Prvá sekcia bola pritom online v Rotterdame a Haagu už v novembri 2015, no práce na celoštátnej sieti sa na začiatku tohto roka zrýchlili, ako reakcia na narastajúci záujem od zákazníkov.

Holandská spoločnosť KPN spustial do prevádzky ako prvá na svete celoštátnu sieť Internetu vecí

V minulom roku spoločnosť KPN identifikovala rastúci dopyt po technológii siete s nízkou spotrebou pre aplikáciu v Internete vecí. Na tento problém spoločnosť reagovala výberom technológie LoRa, vďaka ktorej je možné pripojiť k internetu milióny zariadení v nákladovo efektívnom spôsobe. Táto sieť umožní uspokojiť dopyt na holandskom trhu.

Spoločnosť KPN už teraz má zmluvy na 1,5 milióna zariadení pre využitie siete LoRa. V súčasnej dobe sú v sieti inteligentne pripojené zariadenia napríklad pre odbavovanie batožiny na letisku Schiphol, bezpečnostné sirény v Rotterdamskom prístave, či výhybky na hlavnej vlakovej stanici v Ultrechte. Očakáva sa, že do siete sa postupne zapojí množstvo zariadení a aj preto spoločnosť KPN pokračuje v optimalizácii a pridávaní nových funkcií do systému.