Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S podporou Google bol v Tichom oceáne uložený kábel pre ultra rýchly prenos dát

S podporou Google bol v Tichom oceáne uložený kábel pre ultra rýchly prenos dát
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo štvrtok bola spustená prevádzka nového podmorského dátového káblu, ktorý na dno Tichého oceánu uložila spoločnosť NEC s podporou konzorcia telekomunikačných spoločností a spoločnosťou Google. Kábel s názvom FASTER prepája západné pobrežie USA s Japonskom cez dvojlinky so šesticou optických vlákien, ktoré zabezpečia prenosovú rýchlosť 60 terabitov za sekundu.

Kábel FASTER s dĺžkou 9000 kilometrov spája Oregon v USA a dve miesta v Japonsku, v prefektúre Chiba východne od Tokia a ďalej na juh v prefektúre Mie. Podľa vyjadrenia Ursa Hölzleho, viceprezidenta pre technickú infraštruktúru spoločnosti Google, je kapacita kábla väčšia ako u akéhokoľvek aktívneho podmorského kábla a 10 miliónov krát rýchlejšia ako káblový modem.

Nový podmorský dátový kábel FASTER prepája USA s Japonskom

Zosilňovač v kábli FASTER je integrovaný asi každých 60 kilometrov a má na starosti oživenie 100 rôznych farieb svetla prenášaného optickými vláknami cez rôzne frekvencie. Táto technológia pomáha zlepšiť celkovú šírku pásma.

Projekt uloženia dátového káblu FASTER bol prvýkrát oznámený v auguste 2014 konzorciom spoločností China Mobile International, Global Transit, Google, KDDI a SingTel. Skupina hovorí, že nový podmorský kábel by mal poskytnúť zvýšenie prenosu pre internetovú chrbticu západného pobrežia a ázijských uzlov.

Kladenie dátového káblu na dno Tichého oceánu mala na starosti spoločnosť NEC s podporou konzorcia telekomunikačných spoločností a spoločnosti Google