Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aktualizovaný Google Earth zobrazuje ostrejšie a čistejšie obrazy zemského povrchu

Aktualizovaný Google Earth zobrazuje ostrejšie a čistejšie obrazy zemského povrchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google predstavila aktualizovanú verziu aplikácie Google Earth a služby Google Maps, ktorá čerpá nové ostré zábery z družice Lands 8 pre zobrazenie impozantného pohľadu na povrch našej planéty.

Prezeranie satelitných snímok prostredníctvom Google Earth alebo Google Maps je po novom ešte jednoduchšie, ako predtým. No spojenie všetkých satelitných záberov zemského povrchu je náročný proces. Obrazy urobené družicami, ako je Lands 7, ktoré Google využíval pre svoje mapovacie nástroje do nedávnej doby, boli často zakryté mrakmi a inými atmosférickými vplyvmi.

Spoločnosť Google aktualizovala aplikáciu Google Earth a službu Google Maps novými detailnejšími satelitnými snímkami zemského povrchu

Spoločnosť Google naposledy aktualizovala satelitné snímky pre Google Earth a Maps v roku 2013, aby odstránila tieto faktory, ktoré boli zvýšené zlyhaním hardvéru. Ten spôsobil diagonálne medzery chýbajúcich dát v určitých lokalitách. Google vyťažil stovky terabajtov dát zo satelitu Lands 7 a spojil ich vo vysokom rozlíšení. Zostavená mozaika zemského povrchu bola prakticky bez mrakov a iných prekážok.

Satelit Lands 8 od roku 2013 zhromažďoval zábery zemského povrchu v ostrom a vysokom rolíšení

Teraz sa spoločnosť Google musela popasovať s miliónmi nových snímok, 700 biliónmi jednotlivých pixelov a takmer petabajtom dát, aby mohla nájsť ešte ostrejšie zábery a posunúť rozlíšenie satelitných snímok o kúsok ďalej. Nové satelitné snímky boli zhromaždené satelitom Lands 8, ktorý začal obiehať zemský orbit v roku 2013, a ktorý je schopný zachytiť obrazy vo väčšom detaile pri realistickejšom podaní farieb. Navyše to nový satelit dokáže robiť dva krát rýchlejšie, ako jeho predchodca Lands 7.

Porovnanie kvality satelitných snímok. Horná snímka je pôvodná, nasnímaná satelitom Lands 7. Dolná snímka ukazuje aktualizovaný záber odfotený satelitom Lands 8

Google zostavil nové zábery nášho sveta prostredníctvom svojho verejne dostupného rozhrania Earth Engine API, čo sú nástroje určené pre vedcov, ktorí chcú sledovať trendy, ako je ustupovanie ľadovcov, odlesňovanie a iné oblasti výskumu.

Nové snímky sú dostupné prostredníctvom aplikácie Google Earth alebo cez digitálnu službu Google Maps, v ktorej sa stačí prepnúť do satelitného zobrazenia.

Prostredníctvom Google Earth a Google Maps si môžeme prezerať zábery zemského povrchu vo vysokm rozlíšení bez mrakov či iných atmosférických prekážok