Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google môže slúžiť aj ako poradca pre diagnostiku vašich bolestí

Google môže slúžiť aj ako poradca pre diagnostiku vašich bolestí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi málokto z nás chce chodiť k lekárom a preto niektorí ľudia s menšími problémami ako prvé hľadajú pomoc na internete. No nie vždy sa dajú nájsť relevantné a dôveryhodné informácie, a je potrebné prechádzať množstvom zdrojov . To ale chce zmeniť spoločnosť Google, ktorá zavádza jednoduchšie vyhľadávanie diagnózy na základe príznakov, ktoré popisujete.

Podľa tímu spoločnosti Google je asi jedno percento vyhľadávaní na stránkach internetu spojené so zdravotnými problémami. Síce to nemusí znieť ako veľa, ale je to stále veľké množstvo ľudí, keďže takýchto vyhľadávaní sa udeje asi 50 000 za každú sekundu.

Pri hľadaní konkrétnych symptómov, ako je bolesť hlavy na jednej strane, poskytne Google zoznam súvisiacich podmienok, ktoré by mohli pomôcť určiť, či sa jedná o pravidelné bolesti hlavy, migrény, tenzné bolesti hlavy alebo len nachladnutie. Tieto podmienky sú doplnené informáciami o možnostiach samoliečby, rovnako ako s radou, ak je nutné navštíviť svojho lekára.

Vyhľadávanie cez Google vám môže poradiť s diagnostikou vašich zdravotných ťažkostí

Prepracované lekárske informácie pochádzajú z rovnakého miesta, ako pri pôvodnom vyhľadávaní, ale Google zdokonalil proces preverovania zdrojov. Zoznam symptómov pochádza z podmienok uvedených v bežných vyhľadávacích výsledkoch, ale príznaky sú následne porovnávané s databázou, ktorá je zhromažďovaná lekármi.

Databázy a výsledky poskytnuté vyhľadávačom boli pritom preskúmané lekármi z kliniky Mayo a Harvardskej medicínskej školy, ktorí sa ubezpečili, že pri vyhľadávaní vyskočia zlé diagnózy a hrubé chyby. Google poukazuje na to, že systém je stále závislý na rovnakých výsledkoch vyhľadávania ako predtým, takže to stále nebude úplne dokonalé. Je vždy lepšie navštíviť svojho lekára, ktorý môže na vlastné oči vidieť symptómy a vykonať fyzickú diagnózu.

Aktualizácia bude súčasťou mobilného vyhľadávania v najbližších niekoľkých dňoch pre prostredie s nastaveným jazykom US English. Google plánuje do systému časom rozšíriť počet jazykov a symptómov.