Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Deutsche Telekom predstavil množstvo inovatívnych technológií a služeb

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodná výstava Mobile World Congress sa okrem mobilných zariadení niesla v znamení mobilnej dátovej siete budúcnosti. Viacerí vystavovatelia predvádzali svoje 5G technológie, medzi ktorými zaujal aj známy telekomunikačný operátor Deutsche Telekom. Ten medzi prvými predstavil fungujúci koncept 5G prepojenia vysielača a koncového prijímača. Okrem toho si pripravil aj ďalšie inovatívne technológie a služby.

Dnes už viacerí z nás naplno využívajú rýchle pripojenie LTE alebo už aj LTE Advanced, no v blízkej budúcnosti nám prinesie práve 5G sieť úplne prelomové rýchlosti sťahovania mobilných dát. A tak v Barcelone nevystavoval Deutsche Telekom už len jednotlivé moduly tejto siete, ale práve kompletný fungujúci 5G systém.

„Dosiahli sme vysokú dátovú priepustnosť a čo je najdôležitejšie, latencia, čiže odozva pre 5G sieť, ktorú prezentujeme tu v Barcelone, je menej ako 1 milisekundu v reálnom systéme,“ hovorí pani Marion Kessing, Deutsche Telekom.

Hoci si ešte na novú 5G sieť nejaký ten rôčik počkáme, keďže sa jej spustenie očakáva v roku 2020, vývojári majú už teraz jasnú predstavu o tom, kde všade by mohla byť nápomocná.

„Napríklad autonómne vozidlá, tie potrebujú nízku latenciu siete pre rýchle reakcie, inak by nabúrali a nefungovali tak dobre, ako by mali. To isté v zdravotníctve, pre lekárov v nemocniciach je vysoká rýchlosť prenosu a nízka odozva naozaj veľmi dôležitá.“

Deutsche Telekom sa snažil zaujať aj službou so zvláštnym názvom Immmr. Tá v sebe spája to najlepšie z komunikácie na báze internetu s výhodami mobilnej komunikácie. A to navyše bez nutnosti mať telefón so SIM kartou.

„Získate osobné telefónne číslo, ktoré môžete použiť vo všetkých zariadeniach, či je to laptop, smartfón alebo tablet.“

Vďaka tomu budete so svojím číslom neustále dostupný, keď sa vám napríklad batéria v telefóne vybije a ten sa vypne, stále môžete so svojím číslom prijímať a uskutočňovať hovory cez tablet alebo notebook.

„Je to kombinácia komunikačnej služby hlasových hovorov, správ, video chatu a zahŕňa niekoľko ďalších služieb.“

Immmr už má za sebou interné testovanie a práve prebieha proces komercializácie produktu.

„Vybrali sme Slovensko ako jednu s testovacích krajín, kde spustíme pilotnú prevádzku už tento rok,“ hovorí pani Marion Kessing, Deutsche Telekom.

Okrem týchto inovácií sa Deutsche Telekom chystá so svojou mobilnou sieťou LTE ovládnuť dokonca už aj nebesá.

„Bežne vysielajú LTE antény rádiové vlny zospodu smerom k domom, k uliciam, no teraz nasadzujeme otočené antény, kedy rádiové vlny stúpajú do oblakov. Tieto signály potom dokážu zachytávať a zbierať lietadlá vo vzduchu, vďaka čomu cestujúci na palube môžu využívať naše služby tak, ako keby boli dole na zemi,“ hovorí pán Philipp Schindera, Deutsche Telekom.

V prípade ak bude lietadlo letieť nad horami alebo morom, kde LTE signál nie je, namiesto antén sa do činnosti zapoja satelity, takže by nemalo dôjsť ku žiadnej strate signálu. Spoločnosť pritom plánuje takýmito technológiami pokryť postupne celú Európu.

„Prvé testovacie lety sa uskutočnia v tomto roku a komerčná dostupnosť bude približne v roku 2018. Všetko to však závisí od rýchlosti nasadenia,“ prezrádza pán Philipp Schindera, Deutsche Telekom.

A čo taký vysokorýchlostný internet? Teraz už ale na zemi. Ten cez optické siete nie je stále dostupný pre väčšinu používateľov, aj preto pracuje Deutsche Telekom s Nokiou na technológii G Fast, ktorá dokáže prenášať rýchle dátové toky aj po bežných metalických sieťach, cez ktoré sa doteraz len telefonovalo. Na výstave MWC v Barcelone však už gigant predstavil koncept novej nadstavby s názvom XG Fast, ktorá prinesie ešte rýchlejšie pripojenie.

„Rozšírili sme frekvenčnú šírku pásma. Základná má do 17 megahertzov, pridali sme technológiu G Fast, ktorá je 106 megahertzov a rozšírili sme ju na 500 megahertzov. A čo je najzaujímavejšie, s bežnou krútenou dvojlinkou takto môžeme dosiahnuť rýchlosť viac ako 8,5 gigabitu,“ uzatvára pán Kai Karbach, Deutsche Telekom.

To je rýchlosť, pri ktorej trvá stiahnutie dvojvrstvového DVD s filmom v poriadnej kvalite len neuveriteľných 8 sekúnd. A len po metalických kábloch, ktoré sú takmer v každej malej dedinke na Slovensku.

Masové rozšírenie predstavených komunikačných technológií tak v blízkej budúcnosti určite prispeje k lepšej digitalizácii spoločnosti a ešte viac nám uľahčí a spríjemní náš každodenný život.