Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sieťové dátové úložisko DS216play s inovatívnym softvérom pre domácnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Videá v poriadnom rozlíšení, fotografie či ďalšie naše dáta si vyžadujú čoraz viac úložného priestoru. Dnes to však nie je len o ukladaní dát, ale aj o bezpečnom vzdialenom prístupe a ich prezeraní v pohodlí domácnosti. Práve to prinášajú dátové sieťové úložiská, známe ako NAS servery. Taiwanský výrobca Synology však hardvérové schopnosti tých svojich úložísk dokázal pomocou inovatívneho softwéru posunúť ešte o krok vpred. Vidieť to aj na zariadení DS216play, ktoré sa nám dostalo do rúk.

K multimediálnym trendom patrí nepochybne aj video obsah v rozlíšení 4K. V tomto smere už existujú nahrávacie zariadenia, od kamier až po smartfóny, no veľa domácností si tento obsah nedokáže stále prehrať v plnom rozlíšení. Dobrým pomocníkom je preto DiskStation DS216play, ktorý je schopný v reálnom čase prekódovať 4K obsah aj na nižšie rozlíšenie, a takto ho potom cez sieť šíriť do televízorov, notebookov, tabletov, či dokonca smartfónov.

„Vy sa o to nemusíte vôbec nijakým spôsobom starať. Uložíte tie videá v tom pôvodnom formáte na NASsku a ona si ich potom sama počas toho prenosu prevedie na ten nižší kompatibilný formát, povedzme Full HD, ktorý už vlastne väčšina tých Smart TV zvládne prehrať,“ hovorí pán Lubomír Tomány, produktový manažér, Synology.

Multimediálne sieťové dátové NAS úložisko malých rozmerov disponuje dvomi šachtami pre vloženie pevných diskov.

„Maximálna kapacita tých diskov je v súčasnej dobe 8 TB na jeden. Môžete teda vytvoriť kapacitu až 16 TB. Zároveň si môžete nastaviť zrkadlenie tých diskov pre väčšiu bezpečnosť a vytvoriť teda RAID 1 usporiadanie.“

Pri zrkadlení potom síce klesne kapacita na polovicu, ale za tú bezpečnosť dát to určite stojí.
O disky je pritom v zariadení DS naplno postarané, aj čo sa týka prevádzkovej teploty. O jej optimálnu hodnotu sa stará tichý ventilátor s priemerom 92 milimetrov, ktorý tak dokáže predĺžiť životnosť harddiskov.

Hoci na DS216play putujú dáta, nie je klasickým externým diskom. Využíva iný súborový systém ako je bežne známy a k sieti sa pripája cez ethernetový port s gigabitovou prenosovou rýchlosťou. No a dvojica USB portov pridáva zariadeniu aj ďalšie možnosti.

„Tie sa dajú využiť práve pre pripojenie externého disku, ale tiež napríklad Wifi donglu pokiaľ chcete mať NASku pripojenú cez Wifi sieť.“

Zariadenie podporuje i dvojjadrový procesor a gigabajt operačnej pamäte. No a
DS216play sa dokáže pochváliť i spotrebou. Tá je pri plnom zaťažení len okolo 15 wattov. Vývojári zo Synology si potrpia aj na detaily, a tak sa pohrali aj s indikačnými LED diódami.

„Máte teraz možnosť si vlastne urobiť časový plán na to, kedy tie LED kontrolky budú ako svietiť a nastaviť si intenzitu od 1 do 5.“

To čo však robí z novej 216play naozaj multifunkčný nástroj je jeho bohatá softvérová výbava. Do základného systému DiskStation Manager, ktorý má už novú verziu 6.0, si totiž môže používateľ nainštalovať množstvo aplikácii, tak ako v smartfóne. Jedna z najznámejších je VideoStation.

„Tá je určená na vytvorenie domácej zbierky vašich filmov alebo domácich videí z dovolenky a tak podobne.“

Všetky multimédia na jednom mieste a práve so spomenutou novinkou, ktorou je možnosť takzvaného offline transkódovania 4K videí do nižších rozlíšení. Takto sa dajú priamo z domu streamovať do mobilných zariadení kdekoľvek na svete. Pozornosť používateľov si získava i aplikácia PhotoStation.

„Umožňuje v podstate aj domácim používateľom si vytvoriť profesionálnu prezentáciu fotografií na ich webe, ktorý je potom prístupný verejnosti. Alebo si to môžete aj zaheslovať iba pre určitý okruh ľudí.“

Široké možnosti využitia synchronizácie dát prináša aplikácia CloudStation pre všetky možné zariadenia, formáty, operačné systémy aj Cloudové riešenia tretích strán, ako je napríklad Google Drive.

„Ponecháte určitý adresár neustále monitorovaný a akákoľvek zmena, ktorú tam spravíte, tak sa automaticky synchronizuje na tie dané zariadenia, ktoré ste k tomu adresáru alebo tej NASke pripojili. V Synology kladieme veľký dôraz na šifrovanie, na bezpečnosť dát, takže vy si môžete všetky tie prenosy šifrovať.“

Vďaka Disk Station Manageru 6.0 môže NAS server slúžiť zároveň aj ako vzdialený poznámkový blok s kalendárom, prípadne ako tabuľkový procesor prepojený s viacerými používateľmi, čo sa uplatní vo firemnom sektore. Tak ako aj vytvorenie vlastného mail servera so vzdialeným prístupom.

Zároveň je však možné mať zo svojej DSky domáci kamerový systém pre monitorovanie bezpečnosti. Jednoducho možností, ktoré si DS216play prináša je naozaj viac ako dosť a je len na používateľovi, ktoré z nich sa rozhodne využiť.