Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dell: Renesancia desktopov a All-in-One počítače

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Neviem, či existuje veľa výrobcov, ktorí by dokázali vyrobiť všetko od motorky až po kamión, ale aj v oblasti IT hardvéru ich veľa nie je. Takých, ktorí majú riešenia od tabletu cez desktopové počítače až servery, by sme určite zrátali na prstoch jednej ruky. Mne konkrétne napadajú tak traja. Lenovo, HP a Dell. No a pri poslednom menovanom som zisťoval, čo sa na poli počítačov a mobilných zariadení za posledné obdobie zmenilo.

V osemdesiatych rokoch minulého storočia vznikali viaceré počítačové firmy doslova v garáži. Začiatky Dellu, v roku 1984, boli podobné, no jeho zakladateľ, Michael Dell nezačínal v garáži, ale na internáte. Firma sa behom pár rokov rozrástla, a to hlavne vďaka inovatívnej výrobe a dodávaniu počítačov priamo koncovým používateľom.

„Prvý laptop bol uvedený v roku 1989, myslím si, že firma Dell bola jedna z prvých, ktorá uviedla laptop technológiu ako takú. Desktop, ako ho poznáme dnes napríklad, konkrétne Dell Optiplex bol uvedený v roku 1993 a ako konkrétny model funguje dodnes. Čo sa týka serverových alebo enterprise riešení, Dell PowerEdge Server bol uvedený v roku 1994. Pod týmto názvom funguje dodnes,“ hovorí pán David Antony, Dell.

Aj keď niektoré názvy teda zostali, komponenty sa zmenšili a zrýchlili. Mnohé sa odvtedy naozaj zmenilo, a to aj pri takých stolných počítačoch, čiže desktopoch, na ktoré by niektorí povedali, že už kvôli mobilným zariadeniam vyšli z módy. No opak je pravdou.

„V desktopoch sa udialo pár zaujímavých trendov a ukazuje sa, že desktopy zažívajú renesanciu najmä kvôli tomu, akým spôsobom sú využité na pracovisku.“

Už dávno to nie sú veľké skrine, ktoré nám často zavadzali pod stolom. Dnešné desktopy sa riadne zmenšili a rozlišujú sa podľa svojho využitia.

„Už to nie je len tradičný desktop, ako sme poznali, už sú tam rôzne veľkosti a rôzne formy orientácie toho produktu.“

Jedným z najmenších desktopov je napríklad Small Form-Factor Mini Tower, no vývojári sa pri zmenšovaní rozmerov nezastavili.

„Najnovší trend v desktopoch je takzvaný Micro Tower. Sú to zariadenia, ktoré majú objemovo do jedného litra. Neobsahujú napájací zdroj, neobsahujú optickú mechaniku. Umožňujú zmenšiť objem tak, aby sa dali využiť rôzne možnosti uloženia toho produktu vlastne na stole, pod stolom, za monitorom, alebo použitím rôznych ďalších spôsobov uchytenia alebo uloženia.“

Aj keď sa zdá, že Mikro Tower vyzerá na prvý pohľad ako takzvaný tenký klient, čo je vlastne konzola, ktorá emuluje pracovnú stanicu a využíva výpočtový výkon a úložisko zo vzdialeného servera, tak toto zdanie klame. Micro Tower má vo svojich útrobách plnohodnotný procesor a komponenty, tak ako aj veľké desktopové počítače, pričom je vybavený i potrebnými portami.

„Tenkí klienti sú určite zaujímaví z pohľadu technológie. Je to úplne iná skupina, pretože si vyžaduje inú infraštruktúru, iný spôsob riadenia tých aplikácií, ktoré sa poskytujú tomu použivateľovi.“

Zaujímavosťou je tiež to, že pri rozhodovaní sa v poslednej dobe, sa používateľ neriadi len výkonom alebo rozmermi desktopu.

„Očakávania od bežného desktopu sa zmenili a už nevyhnutne neočakáva zvýšenie výkonu medzi generačne, dajme tomu podľa toho ako Intel predstavuje nové technológie, ale očakáva skôr zníženie spotreby energie.“

Ďalšou kategóriou, ktorá sa dostala do povedomia používateľov, a je u nich obľúbená, sú takzvané All in One počítače.

„All in One je alternatíva voči desktopu, ktorý niekde zaberá miesto. Samozrejme v momente, keď sa podarilo vtesnať celý počítač do tela toho monitoru, tak celá škála výrobcov začala vlastne s týmito produktmi experimentovať.“

Niektoré modely All in One majú pritom dokonca dotykovú obrazovku, čo je primárna vlastnosť mobilných zariadení. Zariadenia sú vhodné nielen v domácnostiach, ale svoje miesto si nájdu aj vo firemnom segmente.

„Je to zaujímavá kategória najmä v prostrediach, kde je jednak dôležité ušetriť nejaké miesto, ale samozrejme, kde aj tá estetická stránka toho produktu zohráva svoju rolu.“

Vďaka rôznym spôsobom uchytenia je dokonca možné si vytvoriť vlastný All in One počítač aj z takého Micro Toweru. A o aké riešenie ide ?

„Riešenie, kedy môžu využiť čo doteraz bol konvenčný desktop alebo konvenčný počítač a umiestniť ho dajme tomu na zadnú stranu monitora a tým vytvoriť All in One hybridné riešenie,“ vysvetľuje pán David Antony, Dell.

Desktopové, alebo inak povedané, aj stolné počítače, si naozaj prešli poriadnymi zmenami. A práve tie im prinášajú nový dych do ďalšieho života. Vyzerá to teda tak, že nás budú sprevádzať v domácnostiach, ale aj na pracovisku ešte dosť dlho. Aj keď im už mobilné zariadenia šliapu pomaly na krk. A ani na tie nesmieme zabudnúť, a tak sa im povenujeme v niektorom z ďalších vydaní relácie.