Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovak Telekom: Aplikácie pre mobilné zariadenia - 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rozvoj mobilných zariadení úzko súvisí aj s neustále narastajúcim počtom mobilných aplikácií, určených pre tieto zariadenia. Zorientovať sa v takom množstve môže byť náročné, preto aj mobilní operátori prichádzajú s výberom aplikácií, ktoré by používateľ mohol využiť.

V minulej časti sme si predstavili, na akých princípoch môžu niektoré aplikácie fungovať. No a dnes sa pozrieme na niektoré užitočné konkrétne.

V minulosti boli aplikácie priamo zviazané s konkrétnym telefónom, no dnes si používateľ v podstate sám konfiguruje, ktoré z nich chce mať vo svojom mobilnom zariadení. Tento trend sledujú aj mobilní operátori, ktorí sa snažia pre používateľa vopred pripraviť vhodný balík aplikácií.

„Pri výbere aplikácií pre našich používateľov pozeráme v prvom rade na ich užitočnosť a samozrejme popri tom pozeráme na to, čo letí vo svete, čo sa osvedčilo v krajinách, ktoré sú možno v aplikáciách trošku popredu pred nami, čo sa ľuďom páčilo,“ hovorí pán Lukáš Hupka, Slovak Telekom.

Pri zostavovaní portfólia aplikácií sa samozrejme prihliada na to, aby sa telefón zbytočne nezahltil, napríklad hrami alebo aplikáciami, ktoré majú rovnaké či podobné využitie.

„Snažíme sa skôr prinášať aplikácie, ktoré sú užitočné. Sú to aplikácie, ktoré sú využiteľné tak pre bežných používateľov ako aj pre drobných alebo stredných podnikateľov.“

Mobilný operátor vyberie balík nielen externých aplikácií, ale môže mať aj svoju aplikáciu, ktorá umožní používateľovi sa pohodlne dostať k požadovaným službám a informáciám.

„Vie si skontrolovať koľko prevolal, koľko dát už spotreboval, koľko dát mu ešte vyjde na ďalšie aplikácie. V prípade, že máte záujem o nový balíček, viete si objednať nový paušál cez túto aplikáciu a tieto funkcionality samozrejme stále rozširujeme.“

Táto aplikácia aj výrazne odbremení call centrá operátora, ktoré sa tak môžu venovať zložitejším požiadavkám používateľov, ktorí potrebujú pomoc. K dispozícii sú aj rôzne multimediálne aplikácie, vrátane mobilnej televízie.

„Na poli multimediálnych aplikácií máme našu aplikáciu Magio GO, ktorá umožňuje sledovať vybrané kanály kdekoľvek. Vie si používateľ spustiť nahrávanie na svojom set top boxe. Vie si zmeniť poradie programov v televízii. A dostane sa aj k svojmu archívu priamo cez mobil.“

A čo takto si nejaké to video v mobile aj zostrihať? Aplikácia sa o to postará za vás.

„S videom súvisí naša ďalšia aplikácia Magisto. Vie veľmi jednoducho označiť videá, fotky, ktoré chcete, vyberiete si nejaký podmaz hudobný, filter vizuálny a aplikácia vám sama zostrihá pekné video.“

Máte radi hudbu a chcete ju mať neustále so sebou? V tomto prípade je k dispozícii aplikácia, ktorá rozozvučí váš telefón obľúbenou skladbou.

„Deezer je aplikácia, ktorá používateľovi dá veľmi jednoduchý prístup k veľkému počtu skladieb. Je ich tam myslím, 35 miliónov, vrátane slovenských skladieb, takže každý si tam nájde to svoje. Je to silne komunitná aplikácia a môžete sledovať, čo počúvajú vaši priatelia. Sú tam editori, ktorí zostavujú playlisty. Ponúkne vám ďalšie skladby, podobné, ktoré by vás mohli osloviť. Ktoré by sa vám tiež mohli zapáčiť.“

Nezabudlo sa ani na používateľov, ktorí majú radi prehľad o vlastnom programe, či si potrebujú spraviť nejakú tú poznámku, prípadne zoznam povinností, ktoré ich ešte čakajú.

„Evernote je chytrý poznámkový blok, umožní používateľovi urobiť si poznámky na prednáške, či už textové, tým lenivejším formou fotky tabule, zvukový záznam. Spolužiačke môžete sharovať poznámky. Tá istá alternatíva platí pre profesionálne pracovné prostredie, mnoho malých a stredných podnikov používa Evernote ako pracovný nástroj.“

Evernote dopĺňa Wunderlist, čo je aplikácia, pomocou ktorej si môžete poznačiť napríklad nákupný zoznam, prípadne iné činnosti a úlohy, ktoré je potrebné splniť. Obe aplikácie fungujú v CLOUDovej technológii.

„Je to zároveň ich výhoda, pretože používateľ má prístup k tomu, na čom začal pracovať kdekoľvek, či už na ceste v telefóne alebo v tablete. Alebo doma za notebookom, za klasickým desktopom.“

Práve s rozvojom vysokorýchlostnej LTE siete pre mobilné zariadenia sa aplikácie postupne čoraz viac ukladajú do CLOUDu, čiže na vzdialené úložisko. V prípade Slovak Telekomu je v súčasnosti LTE sieťou pokrytá približne polovica územia Slovenska. Budeme mať tak časom všetky aplikácie uložené na vzdialených serveroch?

„V tomto momente vyzerá tá situácia taká, povedal by som, dizertifikovaná, že časť aplikácií ostane v tom off-line svete. Časť aplikácií pôjde aj do on-line, eventuálne do CLOUDu,“ hovorí pán Michal Korec, Slovak Telekom.

Nakoniec, už teraz dosť aplikácií využíva CLOUD. Sú to napríklad aplikácie z oblasti B2B, kancelárske balíky, CRM riešenia, ale aj také antivírové programy. Pri väčšom pokrytí LTE sieťou ich počet bude určite narastať a bude zaujímavé sledovať priebeh rozvoja pokrytia, či penetráciu samotných aplikácií.