Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výkonný počítač v škatuľke na šperky

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
4. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Môže sa výkonný počítač zmestiť do škatuľky na šperky? Odpoveďou Intelu na to je malé zariadenie s veľkým potenciálom, s názvom NUC. Ide o sériu najmenších výkonných počítačov, ktoré sú využiteľné v rôznych oblastiach. V tomto roku by k nim mal pribudnúť aj prvý minipočítač s procesorom Core i7.

Intel si zvolil cestu miniaturizácie. A to nielen pri procesoroch, ale dokonca pri celých počítačoch. Vďaka jeho myšlienke tak vstúpil na trh rad minipočítačov s menom NUC. Prichádzajú v niekoľkých verziách, ktoré sa líšia najmä procesorom, a potom aj dodatočnou výbavou. V portfóliu nájdeme mini stroje s čipom Atom, Celeron, ale aj s novou, 5. generáciou procesorov Core i3 a Core i5. Okrem toho sa v druhom kvartáli roka 2015 objaví už dokonca aj zariadenie NUC s Core i7.

Telo počítača nepresahuje rozmery 12 centimetrov na šírku a hrúbku a 5 na výšku. Ide teda o naozaj kompaktný celok, do ktorého sa vtesnala celá základná doska, samozrejme s pasívnym chladením.

Vizuálne z vonkajšej strany sú potom len konektory, ktorými sa výbavy líšia. Nájdeme tu samozrejme USB 2.0, ale aj USB 3.0, HDMI výstupy, či výstupy na slúchadlá a mikrofón. Niektoré modely majú navyše aj interný konektor so SATA3 rozhraním pre pripojenie rýchlych SSD diskov v rozmere 2,5 palca. Inde je zasa podpora pre M2 SSD kartu, ktorá tiež slúži ako úložný priestor. Počítače podporujú pamäte DDR3 až do 16 GB. Samozrejmosťou je integrovaná grafika, pri väčšine modelov až Intel HD 5500, čo prináša dostatočný výkon aj pre väčšinu hier, či pre plynulé prehrávanie 2K alebo aj 4K videa. No a zabudnúť nemožno ani na pripojenie k internetu, bez ktorého si dnes už život predstaviť nevieme. V tomto prípade ho zabezpečuje Wifi, integrované v niektorých modeloch, ale aj bežný Ethernet port. Takže naozaj plnohodnotný počítač, ktorý stačí len osedlať vybraným operačným systémom. Ani tu sa medze pri výbere nekladú.

A využitie ? Jednoducho všade tam, kde hrá veľkosť počítača hlavnú rolu. Vďaka tomu sa dajú dokonca pripnúť na väčšinu zadnej strany monitorov, čím dokážeme z monitora vytvoriť All in One PC a na pracovnom stole, či pod ním, ušetriť naozaj dostatok miesta. Prípadne môžu pre svoj nenápadný dizajn a veľkosť slúžiť ako multimediálny prehrávač a herná konzola priamo v obývačke.

Ako je teda vidieť miniaturizácia výrazne pokročila i v oblasti stolných PC. Tak prečo ju nevyužiť?

 

         Zariadenie do redakcie zapožičala spoločnosť ZERO, spol. s r.o.