Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom: Zrýchlenie metalických sietí pre internet

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
23. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Broadband, širokopásmový internet, či prístup k verenej počítačovej sieti s väčšou priepustnosťou dát. Tak presne to by malo patriť k prioritám našej vlády. Aspoň v to verím. No v každom prípade sa nám takýto broadband rozrastá na Slovensku prostredníctvom optických sietí.

Ale oveľa viac máme tých sietí metalických a stále nie sú na zahodenie. Veď dnes už existujú technológie, ktoré z nich dokážu spraviť broadband a výrazne ich takto aktualizovať.

Hoci sa na Slovensku zahusťuje pokrytie optickými sieťami, ktoré sú z pohľadu internetu poriadne rýchle, stále v pokrytí vyhrávajú siete metalické. Majú síce už niekoľko desaťročí, no stále sú dostatočne použiteľné aj na internetový protokol. No a vďaka novým technológiám dokonca dokážu optickým sieťam z časti konkurovať.

„Je niekoľko technických riešení ako metalické siete vylepšiť. Jedným z nich je napríklad takzvané VDSL. Je to synonymom optiky v dome. Metalický prístup treba dotiahnuť čo najbližšie k domácnosti. Táto technológia môže dosahovať garantované rýchlosti až 50, 80, či dokonca 100 megabitov za sekundu pri downloade a 20 alebo 40 megabitov pri uploade,“ hovorí pán Branimir Marić, výkonný riaditeľ pre technológie a IT, Slovak Telekom.

Nad využitím metalických sietí, ako aj nad ich vylepšením, sa už dlhšie uvažuje aj na Slovensku. Veď až 98 percent internetovej dátovej prevádzky sa tvorí práve vo fixných sieťach a len 2 percentá v sieťach mobilných.

„Druhou zaujímavou technológiou pre využitie metalických vedení je technológia G Fast. Je to inovácia v IT webových infraštruktúrach, ktorá dokáže priniesť až rýchlosti do jedného gigabitu za sekundu, práve v medených, teda metalických vedeniach.“

No tam hranice využitia metalických vedení nekončia. Keďže sú metalické vedenia najstaršie a majú svoju históriu a pomerne silné pokrytie aj v iných krajinách, viaceré technologické firmy pracujú na ich dokonalejšom využití.

„Známe sú aj technológie súvisiace s takzvaným Vektoringom a VDSL dvojkou. Práve pri nasadzovaní vektoringu dokážete rýchlosti prenosu údajov vyhnať až na 100 či dokonca 200 megabitov za sekundu.“

Aj naša krajina je na upgrade metalických vedení už pripravená. Pomohlo tomu i zavedenie riešenia ALL IP, v ktorom sa zjednotila komunikácia v sieťach domáceho operátora na jediný internetový protokol, aj čo sa hlasových služieb týka. Slovak Telekomu uvoľnilo ruky pre väčšie nasadenie širokopásmového internetu na celom Slovensku.

„Sme pripravení pokračovať, no ďalší proces bude okrem technických vecí záležať aj od viacerých ďalších. Vidím však samozrejme veľký priestor pre rozširovanie širokopásmového internetu na Slovensku a myslím si, že je to niečo čo musíme urobiť, pretože sa nemôžeme uspokojiť so súčasným stavom broadbandu na Slovensku.“

Už v tejto chvíli sa môžu niektorí tešiť z nových technológií, ktoré dokážu základnú úroveň rýchlosti prenosu údajov cez metalické vedenia výrazne zvýšiť. Operátor však plánuje masovejšie nasadenie v priebehu zhruba dvoch rokov.