Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS Intel: Budúcnosť výpočtovej techniky

TS Intel: Budúcnosť výpočtovej techniky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel predstavila niekoľko technologických noviniek a iniciatív, ktoré majú za cieľ urýchliť prechod výpočtovej techniky do ďalšej dimenzie. Medzi novinkami je aj modul Intel Curie, čo je hardvérový produkt o veľkosti gombíka, určený na realizáciu nositeľných riešení. Nasledujú aplikácie pre kamerový systém Intel RealSense pre roboty, lietajúce dróny a väčšie využitie 3D.

V neposlednom rade bola predstavená široká iniciatíva pod názvom Diversity in Technology (Rozmanitosť v technologickom svete), ktorej súčasťou je 300-miliónová investícia na podporu väčšej rozmanitosti pracovnej sily v spoločnosti Intel a technologickom priemysle ako takom.

„Pribúdanie nových zážitkov s PC, inteligentnými a navzájom prepojenými zariadeniami a tiež revolúcia v oblasti nositeľných technológií nanovo definujú vzťah medzi spotrebiteľom a technológiou,” povedal riaditeľ Intel, Brian Krzanich. „Naším cieľom je s technológiami Intel pomôcť riešiť skutočné problémy a umožniť realizáciu zážitkov, ktoré požadujú tak ľudia ako aj podniky. Na to potrebujeme urobiť viac pre rast rozmanitosti a začlenenie v rámci technologického priemyslu. Ženy a neadekvátne zastúpené menšiny budú naďalej zohrávať čoraz väčšiu úlohu ako spotrebitelia, a tiež ako tí, čo ovplyvňujú, tvoria a udávajú smer.”

Krzanich urobil toto prehlásenie počas prezentácie na Medzinárodnom veľtrhu spotrebnej elektroniky 2015. Rovnako oznámil spoluprácu na poli nositeľných technológii so spoločnosťou Oakley, ktorej patrí popredné miesto v športových okuliaroch, ďalej spoluprácu s HP v oblasti 3D a upriamil aj pozornosť na novú aplikáciu z dielne Intel Security pod názvom True Key, ktorá bude fungovať medzi platformami a využívať bude osobné faktory ako tvár, iné zariadenie alebo odtlačok prsta pre jednoduchšie a bezpečnejšie prihlasovanie.

Revolúcia v nositeľných technológiách

Nárast nositeľných technológií vytvára nový priestor pre inováciu. Krzanich odhalil plány s modulom Intel Curie, čo je malý hardvérový produkt na báze zabudovaného systému Intel na čipe (SoC) pre nositeľné zariadenia. Modul by sa mal začať dodávať v druhej polovici tohto roka a jeho súčasťou je Intel Quark SE SoC, Bluetooth, nízko energetické rádio, senzory a nabíjanie batérie.

Intel je výrazne aktívny v segmente nositeľných technológií a od minulého roka pribudlo do portfólia spoločnosti niekoľko ďalších produktov a iniciatív s rôznymi módnymi, fitnesovými a lifestylovými značkami. Medzi inými sú tam Basis Peak, Fossil Group, Luxottica Group, MICA and Opening Ceremony, SMS Audio a súťaž spoločnosti Intel, “Make it Wearable”

Pokračovaním v tejto práci je ďaľšia strategická spolupráca v nositeľných technológiách medzi Intelom a značkou Oakley. Oakley je prvá značka zo skupiny Luxottica, s ktorou bude Intel pracovať na zlúčení prémiových a luxusných športových okuliarov s inteligentnými technológiami. Na pódiu sa ku Krzanichovi pridal riaditeľ značky Oakley, Colin Baden, ktorý spresnil, že spoločnosti pracujú na inteligentnom produkte, ktorý bude dostupný koncom roka a mal by pomôcť športovcom v dosahovaní lepších výkonov.

Krzanich vyzdvihol Nixie, víťaza súťaže „Make it Wearable” za rok 2014 a ich prvý lietajúci fotoaparát. Nixie máte na ruke ako náramok, ktorý sa v momente zmení na lietajúci fotoaparát pripravený zachytiť vás v tom najlepšom okamihu. Krzanich privítal na pódiu zakladateľov Nixie, Christopha Kohstalla a Jelenu Jovanovicovú a rozprával sa s nimi o súťaži „Make it Wearable” a o tom, akú príležitosť ponúka pre novátorov a podnikateľov. Krzanich spolu so zakladateľmi Nixie zapózovali pre prvú lietajúcu fotku. Krzanich na záver dodal, že Intel bude sponzorovať súťaž „Make it Wearable” aj tento rok.

Urýchlenie rozmanitosti v sektore technológií

Krzanich priznal, že za súbehom viacerých nedávnych akcií orientovaných na ženy a neadekvátne zastúpené menšiny je konkrétny plán. Ten predstavil ako iniciatívu pod názvom Diversity in Technology.

Na podporu tejto iniciatívy si Intel vytýčil odvážny cieľ vytvoriť a udržať nové pracovné miesta, aby do roku 2020 mali ženy a menšiny v spoločnosti plnohodnotné zastúpenie. Plnohodnotné zastúpenie znamená, že pracovná sila v Inteli bude vyváženejšia, vrátane dôležitých vedúcich pozícií so zreteľom na talent, ktorý USA ponúkajú.

Intel má v pláne preinvestovať 300 miliónov dolárov, aby vytvoril podmienky pre odborníčky z radov žien a menšín. Súčasťou iniciatívy je aktívny nábor a udržanie žien a menšín a v širšom meradle finančná pomoc pre vyvážené zastúpenie naprieč technologickým a hracím priemyslom.

„Apelujeme na náš sektor, aby znova urobil z niečoho zdanlivo nemožného, niečo čo je možné a to tak, že sa zaviaže k dosiahnutiu skutočnej zmeny a jasnosti v našich cieľoch,” povedal Krzanich. „Bez pracovnej sily, ktorá vernejšie odzrkadľuje stav v populácii nám budú unikať príležitosti a nebudeme rozumieť a vedieť navrhovať pre našich zákazníkov.”

Intel sa na tejto iniciatíve podporovať, vylepšovať a vytvárať plánuje podieľať spolu s niekoľkými partnermi z priemyslu ako International Game Developers Association, E-Sports League, National Center for Women in Technology, CyberSmile Foundation, Feminist Frequency a Rainbow PUSH.

Spoločnosť Intel takisto plánuje prehĺbiť angažovanosť v základných vzdelávacích programoch so zreteľom na oblasti s malou dostupnosťou služieb a rozšíriť spoluprácu v oblasti počítačovej vedy a inžinierskych programov na inštitúciách poskytujúcich vyššie vzdelanie, vrátane tých, ktoré sa orientujú na menšiny.

Výpočtová technika bez obmedzení

Až doteraz bola výpočtová technika obmedzená na interakciu medzi človekom a obrazovkou, klávesnicou a myšou. Krzanich upriamil pozornosť na niekoľko nových technológií a aplikácií, ktoré uvedú výpočtovú techniku do sveta 3D a odbremenia ľudí od nevyhnutnosti káblov a hesiel.

Krzanich predstavil škálu možností, ktorými budú disponovať nové produkty už koncom tohto roka, medzi inými aplikáciu z dielne Intel Security, True Key, ktorá bude fungovať medziplatformovo a zbaví používateľov nutnosti zaoberať sa heslami.

Aplikácia True Key bude využívať osobné faktory ako tvár, iné zariadenie alebo odtlačok prsta pre jednoduchšie a bezpečnejšie prihlasovanie. True Key bude podporované v systémoch iOS, Android, Windows, Max a vo všetkých obľúbených vyhľadávačoch. Bude tiež predinštalované na zariadeniach od HP a Lenovo a v nadchádzajúcich mesiacoch sa stane súčasťou McAfee LiveSafe. Limitovaný prístup k aplikácii True Key je možný na stránke www.truekey.com.

(Zdroj: TS Intel)