Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS Samsung: BK Yoon - Internet of Things

TS Samsung: BK Yoon - Internet of Things
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

BK Yoon, prezident a CEO spoločnosti Samsung Electronics, na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas vyzval spoločnosti, aby boli viac otvorené a spolupracovali v oblasti internetu vecí, čo podľa spoločnosti Samsung povedie k nekonečným možnostiam jeho využitia.

„Internet vecí má potenciál transformovať našu spoločnosť, ekonomiku a tiež spôsob, ako žijeme naše životy,“ uviedol BK Yoon, prezident a CEO spoločnosti Samsung Electronics. „Je našou povinnosťou spojiť sa ako priemysel a naprieč rôznymi odvetviami, aby sme dokázali plne využiť prísľub tohto konceptu.“

BK Yoon tiež zdôraznil, že internet vecí sa má sústrediť na ľudí a čo najviac sa prispôsobiť ich každodennému životu. „Internet vecí nie je o veciach. Naopak, je o ľuďoch. Každý človek je v strede všetkých technológií, ktoré využíva, a internet vecí sa bude neustále vyvíjať, prispôsobovať a meniť sa podľa ľudských potrieb,“ povedal BK Yoon.

Éra internetu vecí už nastala a Samsung Electronics teraz predstavuje nadchádzajúce kľúčové momenty v jej vývoji. Od roku 2017 budú všetky televízory Samsung podporovať IoT a počas piatich rokov bude všetok hardvér Samsung „IoT-ready“.

Dôležitým činiteľom pre rozšírenie internetu vecí sú samotní vývojári. V rámci podpory vývoja BK Yoon potvrdil, že spoločnosť Samsung Electronics bude v roku 2015 investovať viac ako 100 miliónov dolárov do vývojárskej komunity.

Rozvoj IoT zariadení a komponentov

V ére internetu vecí budú senzory veľmi pokročilé a dokonale prepracované. Kľúčové komponenty budú kompaktnejšie a energeticky úspornejšie.

BK Yoon predstavil pokročilé senzory, ktoré sú schopné diagnostikovať okolie užívateľa a ponúknuť vhodné riešenie alebo službu. Teraz je napríklad vyvíjaný trojrozmerný senzor, ktorý zachytí najmenší pohyb.

Samsung Electronics tiež pracuje na čipoch novej generácie, napríklad zabudovateľný čip „package on package“ (ePOP) a Bio-Procesor, ktoré sú vysoko energeticky úsporné a dostatočne kompaktné, aby mohli byť súčasťou celého radu zariadení, vrátane mobilných a nositeľných.

„Zvyšovanie počtu zariadení s internetom vecí a vývoj komponentov, ktoré ich poháňajú, sú prvým krokom k naplneniu samotnej myšlienky internetu vecí,“ uviedol BK Yoon a dodal: „V minulom roku sme vyrobili viac ako 665 miliónov kusov týchto zariadení a ich počet sa bude samozrejme neustále zvyšovať. Začali sme odhaľovať hodnotu skrytú v prepojených zariadeniach a veciach, ktoré nás každodenne obklopujú.“

Otvorený ekosystém

Podľa BK Yoona je otvorenosť kľúčovým faktorom pre rozvoj internetu vecí a Alex Hawkinson, riaditeľ spoločnosti SmartThings, taktiež podporuje myšlienku Samsungu o otvorenej infraštruktúre.

„Aby mohla myšlienka internetu vecí uspieť, musí sa jednať o otvorený ekosystém,“ zdôraznil Hawkinson. „Každé zariadenie s akoukoľvek platformou musí byť schopné spojiť sa a komunikovať s ostatnými. Usilovne sa snažíme, aby sme to dosiahli, pričom užívateľ, možnosť a sloboda výberu sú pre nás na prvom mieste. Naša platforma SmartThings je teraz kompatibilná s najširším portfóliom zariadení ako ktorákoľvek iná.“

Podpora vývojárskej komunity

Spoločnosť Samsung Electronics si je plne vedomá hodnoty a role vývojárov a pevne verí, že vývojári budú hrať v ére internetu vecí kľúčovú úlohu.

„Preto sme sa zaviazali podporovať vývojársku komunitu,“ pripomenul Yoon a doplnil: „Iba v prípade spolupráce dokážeme vytvoriť lepšiu budúcnosť.“

Ako súčasť tohto záväzku oznámil BK Yoon, že spoločnosť Samsung bude v roku 2015 investovať viac ako 100 miliónov dolárov do podpory svojej vývojárskej komunity, posilní edukačné programy a zvýši počet medzinárodných stretnutí vývojárov.

Spolupráca medzi sektormi

Spoločnosť Samsung Electronics verí, že internet vecí má ďalekosiahly dopad, oveľa väčší, než má momentálne odvetvie spotrebnej elektroniky. Bude súčasťou každého aspektu ľudského života a spôsobí prevrat v každom odvetví. Aby bol však internet vecí úspešný, je potrebné, aby spoločnosti naprieč jednotlivými odvetviami spolupracovali a vytvorili tak potrebnú infraštruktúru internetu vecí. Spolupráca umožní poskytovať používateľom služby na mieru.

„Jedna spoločnosť alebo jedno priemyselné odvetvie nikdy nedokáže využiť a sprostredkovať všetok potenciál internetu vecí. Je potrebné vidieť ďalej, skrze všetky priemyselné odvetvia a jedine pri vzájomnej spolupráci môžeme zlepšiť životy nás všetkých,“ uzavrel BK Yoon.

(Zdroj: TS Samsung)