Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stiebel Eltron LWZ: Kúri, chladí, rekuperuje a ohrieva vodu!

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tepelné čerpadlo – určite všetci viete, že slúži v prvom rade na výrobu tepla na kúrenie, popri tom však dokáže aj chladiť. Ja som však našiel zariadenie, ktoré má okrem týchto funkcií v sebe ešte aj rekuperáciu vzduchu a zvládne aj ohrev teplej vody. Jeho nemecký výrobca presunul časť výroby priamo na Slovensko a tak som to využil a bol som sa s kamerou pozrieť priamo vo fabrike, ako takéto zariadenia vznikajú.

Už aj u nás sa stávajú tepelné čerpadlá obľúbeným spôsobom vykurovania najmä pre svoju vysokú efektívnosť. V tomto segmente pôsobí niekoľko silných hráčov, z ktorých zopár má naozaj dlhodobú históriu a predovšetkým skúsenosti. K nim patrí aj nemecký Stiebel Eltron, ktorý má časť svojej výroby aj na Slovensku.

„Tepelné čerpadlá ako také vyrábame už od roku 1976 a vyrábame všetky tri typy tepelných čerpadiel systému vzduch-voda, zem-voda, nevyrábame už systém voda-voda a vyrábame vlastne systém zem-voda, ktorý je použiteľný aj pre systémy voda-voda. Takže áno, vieme obsiahnuť všetky tri primárne zdroje, ktoré sú vhodné pre tepelné čerpadlá,“ hovorí pán Adam Brestovský, Stiebel Eltron Slovensko.

Zem, vzduch, ale aj voda. To všetko je schopné pomáhať tepelným čerpadlám pri ich efektívnosti. Ak sa však na tieto zariadenia pozrieme podrobnejšie, môžeme povedať, že ich srdcom je určite kompresor, ktorý poznáme z chladničiek či mrazničiek. A práve ten zabezpečuje, aby bolo čerpadlo naozaj účinné a šetrné. V tomto smere pritom nemecký producent stavil na patent svojich vývojárov.

„Doteraz to boli väčšinou kompresory určené všeobecne pre chladiace stroje a naši vývojári a konštruktéri sa spojili vlastne s naším dvorným dodávateľom kompresorov, americkou firmou Copeland, a vyvinuli v podstate úplne nový typ kompresora špeciálne pre tepelné čerpadlá, ktorý dokázal práve tú účinnosť dvihnúť skoro o tých 0,5 bodu hore.“

Vývoj špecializovaného kompresora priniesol do nemeckých strojov ďalšie zlepšenie v efektívnosti. Stiebel Eltron pritom zameral svoj vývoj na vytvorenie takých tepelných čerpadiel, ktoré sú prispôsobené pre využitie podmienok v okolí vykurovanej budovy. Pridal pritom ďalšiu inováciu.

„Pri zem-voda vlastne sú viaceré spôsoby, ktoré sa dajú využiť ako primárny zdroj, ale stále je tam priorita na tej zemi. Sú tam spôsoby buď plošný kolektor, to poznajú asi všetci, druhým spôsobom sú hĺbkové geotermálne sondy a posledným najnovším takým systémom, ktorý sa začína používať, sú takzvané geotermálne koše. Používateľ si to môže predstaviť ako špirálu, ktorá má zhruba výšku niekde 2,5 metra, možno 3 metre, priemer 1,6 až 1,8 metra. Zakope sa to vlastne do zeme podobným spôsobom, ako plošný kolektor, lenže tým, že to má 2,5 až 3 metre, zakopáva sa to ďaleko hlbšie. A následne tým pádom ale usporí pôdu alebo teda priestor, ktorý zaberie.“

V tepelných čerpadlách, ktoré využívajú geotermálne koše sa tak naozaj stretli výhody vykurovania s použitím efektívneho zemného kolektora, spolu so šetrením miesta na pozemku.

Tým, že sa Stiebel Eltron špecializuje na tepelné čerpadlá, dokázal ich silu využiť aj pri viacúčelovom komplexnom zariadení s názvom LWZ.

„Je to zdroj tepla pre vykurovanie, prípravu teplej úžitkovej vody. Vyššia varianta tohto zariadenia dokáže ešte okrem toho aj chladiť. Zariadenie zároveň v sebe obsahuje aj rekuperačné vetracie zariadenie, ktoré slúži na nútené vetranie v rámci objektu. A práve zase opäť tá vyššia varianta ponúka v sebe ešte možnosť aj využitia solárneho systému.“

Výhodou je najmä to, že všetky systémy sú v jednom jedinom zariadení, čo zároveň šetrí aj miesto v technických miestnostiach.

Zariadenie LWZ pritom vzniká aj na Slovensku pod Tatrami. Jeho výrobný proces sa pritom delí na niekoľko etáp.

„Začína to zváraním samotného chladiaceho okruhu, do ktorého sa pridajú jednotlivé komponenty. Dávajú sa na základný rám. Keď sa poskladá základný rám a teda chladiaci okruh, pridajú sa ďalšie komponenty, ako je rekuperačné zariadenie. Následne sa vlastne dokompletuje elektroinštalácia.“

Keďže musí zariadenie pri výstupe z továrne spoľahlivo fungovať, testuje sa aj počas procesu kompletizácie.

„Akonáhle máme zložené tieto všetky komponenty dokopy, prichádza dôležitá časť celého výrobného procesu a to je otestovanie chladiaceho okruhu na jeho tesnosť. To prebieha vlastne v kabínach, ktoré vidíme v zadnej časti výrobnej haly, kde sa vlastne testuje tesnosť celého systému pomocou hélia.“

No a samozrejme testovanie všetkých zariadení, ktoré vo fabrike pod Tatrami vznikajú, pokračuje aj potom, ako sú hotové. V praxi to znamená, že niektoré z nich putujú do špeciálneho laboratória, kde im dajú poriadne zabrať.

„U nás v továrni sa vyvíjajú a vyrábajú zároveň aj veľké tepelné čerpadlá, ktoré je nutné, vlastne predtým ako odídu z továrne, otestovať v reálnych podmienkach. To znamená nielen chladiaci okruh ako taký, ale priamo v prevádzke, to znamená odskúšať letnú prevádzku, zimnú prevádzku. To znamená pri mínusových, ale aj plusových teplotách. Na to slúžia vlastne tieto veľké komory a boxy,“ uzatvára pán Adam Brestovský, Stiebel Eltron Slovensko.

Tepelné čerpadlá čaká rozhodne ďalšia veľká budúcnosť. Vzhľadom na efektívne využitie priestoru technických miestností, kde sú umiestnené, sa však budú možno v čoraz väčšej miere objavovať aj práve také multiúčelové a komplexné stroje, akým je aj LWZ. Veď zariadenia s viacerými funkciami v jednom dnes majú vo všetkých smeroch zelenú.