Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG šokovalo najtenším OLED televízorom, aj flotilou robotických pomocníkov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzi najznámejšími vystavovateľmi nemohol na CESe 2017 samozrejme chýbať ani juhokórejský LG. Rozhodne sa vždy snaží priniesť niečo zaujímavé. Tento rok však nielen prekvapil, ale rovno šokoval. Obrazne povedané, v LG sa pomaly začínajú strácať aj pravidlá fyziky. Tak si skúste predstaviť televízor, ktorý má hrúbku len 2,5 milimetra. Áno, milimetra! A keď sa k tomu pridá informácia o tom, že s týmto zázrakom pricestovalo z južnej Kórei aj niekoľko robotov, tak sa je na čo tešiť.

Z dielne LG už niekoľko rokov putujú na svetlo sveta s OLED obrazovkou. Táto technológia má oproti LCD výhodu v tom, že svetlo vychádza priamo z obrazových bodov, a nie z LED zdroja za kryštálmi. Juhokórejský výrobca však zapracoval nielen na samotnej technológii OLED, ale v prípade nového televízora LG Signature W, sa sústredil aj na dizajn a celkové prevedenie, čím naznačil možné smerovanie vo vývoji televízorov v budúcnosti.

„V tomto modeli sme použili OLED, čiže nepotrebuje zadné podsvietenie. Navyše sa všetka elektronika nachádza dole v soundbare. Je tam tuner, zvuk, obrazový procesor, proste všetko je dole. To čo vidíte, je čistá obrazovka,“ hovorí pán Ken Hong, LG Electronics.

OLED televízory sú známe tým, že sú dosť tenké, no v prípade televízora Signature W sa výrobcovi, presunutím všetkej elektroniky do spodnej časti, podaril doslova husársky kúsok. Panel televízora má totiž po celej svojej ploche hrúbku len neuveriteľných 2,57 milimetrov.

„Keď sa na neho pozriete, je plochý ako papier. Je skoro súčasťou steny. Nevyzerá ako televízor, ak ho vypnete, tak vyzerá ako tapeta. Aj preto dostal názov W, čiže Wallpaper.“

Ďalšou nespornou výhodou OLED televízorov je ich verné podanie čiernej farby a celkovo bohaté a jasné farebné spektrum. No v LG mysleli aj na ľudí, pre ktorých je zatiaľ táto najmodernejšia zobrazovacia technológia nedostupná.

Vynovenie tak prichádza aj pre 4K Ultra HD televízory s LCD panelom. V tomto roku si totiž so sebou prinášajú novú technológiu Nano Cell. Ide o veľmi malé, mikroskopické body, vďaka ktorým sa vývojárom aj pri LCD televízoroch podarilo dosiahnuť nový zážitok pre používateľa.

„Inými slovami, vložili sme to do bežných LCD televízorov a tie sú tak oveľa jasnejšie a výrazne farebnejšie. Ďalším prínosom je to, že keď pozeráte na obrazovku z uhla do 60 stupňov, je tam len nepatrný rozdiel. V podstate rozdiel ani nevidíte. Je teda jedno, či sa pozeráte priamo, alebo z uhla. Obraz vyzerá rovnako.“

Televízory od LG zároveň dostali do vienka aj nový operačný systém webOS 3.5. Ten je o niečo jednoduchší na používanie, pracuje rýchlejšie a samozrejme si prináša aj nové funkcie, ako je napríklad Zoom Record.

„Nenahráva teda všetko to, čo vidíte na obrazovke, ale môžete si vybrať len časť obrazu a iba tá sa vám nahrá.“

Nové OLED televízory LG Signature W majú hrúbku len 2,57 milimetra

Na operačnom systéme webOS však beží aj iné zariadenie, teda konkrétne domáci spotrebič. Ide o priestrannú štvordverovú chladničku Smart InstaView s veľkým 29 palcovým displejom. Ten slúži pre prezeranie rôzneho obsahu, prehrávanie hudby či videí, no používateľ ho môže poklepaním po jeho povrchu premeniť na priehľadné sklo a poskytne sa mu tak výhľad do útrob chladničky. No vďaka implementácii známej digitálnej asistentky od Amazonu sa s modelom chladničky pre rok 2017 môžu používatelia už aj porozprávať.

„Je pripojená k Amazon Web Services a tak môžete chladničku požiadať: Alexa, prosím ťa, ukáž mi recept na tekvicový koláč. A ona vám ho zobrazí na displeji. Taktiež môžete robiť všetky ďalšie veci spojené s Alexou, napríklad si objednať odvoz autom cez Uber.“

Postupne sa budú služby tejto digitálnej asistentky rozširovať a tak sa nevylučuje ani automatické objednávanie tovaru, ktorý v chladničke chýba. Samotné služby digitálnej asistentky Alexa však môžu používatelia využiť aj prostredníctvom vôbec prvého domáceho robota z dielne LG s označením Hub Robot. Ten slúži aj ako centrálna jednotka pre hlasové ovládanie inteligentnej domácnosti a pre interakciu s používateľmi využíva animovanú tvár a pohyby.

„Môžete ho požiadať aby urobil veci, ako napríklad: Alexa zapni klimatizáciu, alebo Alexa vypni práčku. Splní všetko to, čo má Alexa prinášať ekosystému Smart domácností. Taktiež sa vie pohybovať, tancuje, prehráva hudbu a reaguje na podnety.“

No juhokórejský výrobca sa na CESe blysol aj s ďalšími robotmi, ako je to automatická robotická kosačka Lawn Mowing Robot, alebo špeciálne roboty Airbot, ktoré sú určené pre nasadenie na letiskách. Či už ako upratovacia čata, alebo ako informačné roboty pre cestujúcich, ktorým pomôžu nájsť konkrétne miesto v často komplikovaných priestoroch letísk.

„Naskenuje si letenku a povie vám, kde je vaša brána. Zoberie vás tam, len ho nasledujete,“ dodáva pán Ken Hong, LG Electronics.

LG ani tento rok nesklamalo, ba priamo naopak, naozaj šokovalo. Najtenšie televízory, ktoré vyzerajú ako kúsok umenia, hlasom ovládané spotrebiče alebo šikovní robotickí pomocníci. To bude zrejme trend v najbližších rokoch a tak sa môžeme tešiť na to, ako nám to všetko zjednoduší naše životy.