Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Garmin inReach vám umožní poslať o sebe správu z ktoréhokoľvek miesta na Zemi

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
10. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už dávno skončili časy, keď každý túžil ísť iba k moru a do nejakého pohodlného letoviska. Veľa cestovateľov si dnes skúša náročnejšie destinácie a mnohokrát v krajinách či miestach, kde prakticky vôbec nie je mobilný signál. A aj keď možno práve preto je to tak krásne a pocit samoty dodáva miestam určitý pocit návratu do starých čias, je tu problém, ako dať o sebe vedieť, ak sa niečo stane.

Garmin preto vytvoril zariadenie inReach, ktoré obsahuje technológie firmy DeLorme, ktorú nedávno skúpil. InReach má modul, ktorý umožní cestovateľovi napojiť sa na satelitnú sieť Iridium a obojsmerne textovo komunikovať.

Sieť Iridium deklaruje, že zvláda pokrytie od pólu po pól, takže prakticky vie zabezpečiť komunikáciu kdekoľvek na Zemi. Nezáleží teda, či si potrebujete privolať pomoc v horách, na odľahlom oceáne alebo v púšti, vždy môžete dať svojim blízkym o sebe správu. Samozrejme nestačí len komunikačný modul, potrebujete si aktivovať aj službu v sieti Iridium. Tam sa vraj mesačný poplatok pohybuje od 12 do 100 dolárov, v závislosti od rozsahu poskytnutých služieb.

Satelitné komunikátory Garmin inReach SE+ a inReach Explorer+

Zariadenie Garmin inReach má dve verzie inReach SE+ a inReach Explorer+. Obe verzie sú prakticky nerozoznateľné, majú rovnaký dizajn aj rozmiestnenie tlačidiel, či veľkosť displeja. Odlišuje ich len to, že verzia Explorer sa komplexnejšie zamerala na náročné cestovanie a získala teda na vrch trojosový kompas, gyroskop či akcelerometer. Zo softvérového obohatenia treba hlavne spomenúť TOPO mapy, ktoré sú už predinštalované v tomto zariadení a umožnia bádateľom presnejšie plánovať svoje trasy.

Satelitný komunikátor Garmin inReach slúži pre posielanie správ aj z odľahlých miest na Zemi

Obe zariadenia ale viete spárovať so smartfónom a aplikácia v smartfóne využije omnoho presnejšie GPS údaje z inReach zariadenia. V tom prípade vám stačí aj vyľahčená SE+ verzia.
Výdrž batérie je samozrejme ďaleko od civilizácie veľmi dôležitým parametrom a ani tu sa inReach nestratí, pretože deklaruje až 30 dňovú výdrž v úspornom režime a 100 hodín pri zapnutom GPS a satelitnom module. Ale pri dnešnej dostupnosti solárnych nabíjačiek si myslím, že je to výdrž viac ako dostatočná.