Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 29

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Radi beháte? A čo tak v zime? Áno, niektorých neodradí ani chladnejší vzduch. No isté je, že výrazne ochladzuje dýchacie cesty a nie každé telo sa s tým vie vyrovnať. A tak už nejeden bežec musel po svojom výkone vypotiť aj chorobu v posteli. Našťastie prichádza na pomoc opäť zázračné, a pritom tak jednoduché technologické riešenie, ktoré pomáha predchádzať práve nachladnutiu pri behu.

Výskumníci z univerzity Nottingham Trent vo Veľkej Británii, v spolupráci s nemeckým výrobcom pletených odevov Stoll GmBH, vytvorili prototyp inteligentnej kukly pre športovcov, ktorí trénujú aj v zime. Kukla je vyrobená technológiou 3D pletenia, pričom oblasť okolo nosa a úst je vyrobená z elektricky vodivej priadze. Napájanie z batérie vloženej na zadnej časti kukly zohrieva priadzu a športovec tak dýcha len teplý vzduch.

Prototyp športovej kukly s vyhrievaním v oblasti nosa a úst

V zimnom období, najmä počas športovani,a je dôležité uchovať končatiny v teple, a tak okrem rukavíc existujú už aj vyhrievané vložky do topánok. Tie však spravidla nie sú také tenké, aby sa vtesnali napríklad aj do cyklistických topánok.

Vyhrievané vložky do topánok +Winter sú však len 2 milimetre hrubé a ich zadná časť má hrúbku len 6 milimetrov. Aj preto ich výrobca označuje za najtenšie vyhrievané vložky do topánok. Svoju hrúbku dosiahli vďaka tomu, že neobsahujú žiaden vypínač ani nabíjací port. Namiesto toho sa vložky nabíjajú bezdrôtovo, jednoduchým položením na nabíjaciu podložku. Vložky do topánok sú samozrejme vode odolné a ich vyhrievanie môže používateľ aktivovať a teplotu regulovať pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie pre zariadenia s operačným systémom iOS alebo Android.

Austrálski vývojári zostrojili zariadenie Upside Rack, ktoré slúži pre upevnenie takmer akéhokoľvek typu bicykla na ľubovoľný strešný nosič na automobile. Stačí ak používateľ upevní gumový pásik okolo sedla bicykla, následne rozloží hliníkovú konštrukciu zariadenia Upside Rack do tvaru písmena Y a upevní konce na riadidlá bicykla. Bicykel sa spolu s Upside Rack otočí naopak, umiestni na strešný nosič vozidla, dotiahne sa a upevní. Celý proces by pritom podľa vývojárov nemal trvať dlhšie ako 20 sekúnd.

Zimné topánky s hrotmi môžu byť ideálnym riešením proti pošmyknutiu sa na ľade, no nie sú vôbec praktické pre nosenie v interiéri. Topánky Gripforce zo Švédska sa však z ochrany proti ľadu dokážu rýchlo zmeniť na bežnú obuv. Hroty proti ľadu sú totiž zasunuté vo vnútri podrážky, ktorá je vyrobená zo špeciálneho materiálu. Pretočením malej páčky, umiestnenej na boku podrážky, sa hroty aktivujú tak, že podrážka zmäkne a hmotnosť používateľa tlačí hroty smerom nadol do ľadového povrchu.

Urobiť niečo pre svoje telo počas sedavej práce umožní používateľom zaujímavá kombinácia výškovo nastaviteľného stola a špeciálneho stacionárneho bicykla Velo od spoločnosti NextDesk. Velo zaznamená údaje o pohybe používateľa počas práce, ako je počet otáčok pedálov, vzdialenosť či spálené kalórie. Dáta sa cez Bluetooth dajú bezdrôtovo preniesť do sprievodnej mobilnej aplikácie.