Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 28

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Spoločnosť Apple vydala bezdrôtové slúchadlá do uší AirPods. Mohli by potešiť aj majiteľov smartfónov iPhone 7 a 7 Plus, ktoré nemajú v sebe zabudovaný audio konektor. Slúchadlá sa dajú jednoducho spárovať a nastaviť, so všetkými dostupnými zariadeniami Apple, prostredníctvom niekoľkých poklepaní prstom na dotykovo citlivú plochu. Slúchadlá AirPods využívajú pre bezdrôtové streamovanie zvuku kodek AAC, ktorý by teoreticky mal zabezpečiť lepší a kvalitnejší prenos zvuku, ako je to pri štandardnom Bluetooth pripojení. Výdrž batérie na jedno nabitie je približne 24 hodín.

Klasické skejtbordy pozná zrejme každý, no existujú aj ich dvojkolesové verzie. Najnovší výtvor z tejto oblasti nesie názov Yiiboard a používateľom prináša navyše aj elektrický pohon. Tento dvojkolesový skejtbord je poháňaný 400W nábojom motora umiestneným na jeho zadnom kolese. Energia pre pohon prichádza z lítium-iónových batérií, ktoré sú vložené v tele skejtbordu. Yiiboard pritom dosahuje rýchlosť 19 km / h a ovláda sa pomocou bezdrôtového ručného ovládača. Skejtbord dostal do výbavy aj dva LED svetlomety na prednej strane, spolu s brzdovými svetlami v jeho zadnej časti.

Elektrický dvojkolesový skejtbord Yiiboard

Akčné kamery GoPro Hero5 Black a Hero5 Session majú, okrem iného, aj funkciu ovládania pomocou hlasových príkazov. Tá však funguje dobre len do určitej vzdialenosti a v tichom prostredí. Výrobca GoPro preto pre používateľov týchto kamier prináša príslušenstvo vo forme hlasového ovládača Remo. Ten je dodávaný s náramkom na ruku alebo s klipom na odev. Používateľ tak môže svoju kameru ovládať hlasom až do vzdialenosti 10 metrov. Ovládač Remo je vodotesný do hĺbky 5 metrov a momentálne dokáže rozpoznať 13 hlasových príkazov v 10tich jazykoch.

Spoločnosť SolarStratos má v pláne vyslať svoje dvojmiestne lietadlo so solárnym pohonom až do nadmorskej výšky viac ako 24 kilometrov. Malo by ísť o historicky prvé komerčné solárne lietadlo, ktoré dosiahne stratosféru. Lietadlo meria na dĺžku 8,5 metra, jeho rozpätie krídiel je 24,9 metra a váži len 450 kilogramov. Pre svoj pohon má k dispozícii až 22 metrov štvorcových solárnych panelov, ktoré poháňajú elektromotor a nabíjajú lítium-iónovú batériu. Vďaka tejto technológii by lietadlo malo vydržať vo vzduchu dlhšie ako 24 hodín.